Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Miljoenen voor VanMoof gaan naar hogere productie en 'bike hunters'

Oprichters en broers Taco en Ties. Beeld © VanMoof

Bikehunters, een app die de lichten aandoet en een hogere productie: fietsenmerk VanMoof kan verder groeien dankzij een investering van 4 miljoen euro.

Met het bedrag wil het bedrijf het aantal winkels uitbreiden in vier tot vijf steden en vooral inzetten op productontwikkeling. De fietsen zullen, zoals ze nu ook zijn, stadsfietsen blijven. Hoewel aan het bekende designmodel weinig zal veranderen, zal de functionaliteit worden uitgebreid.

"We zullen meer en meer de problemen oplossen van mensen met fietsen in de stad. Dan moet je denken aan fietsen die je beter terug kunt vinden. Betere software in de apps, meer functionaliteit voor elektrische fietsen", aldus een woordvoerder.

Opsporen met app

De functies van de fiets, zoals snelheid bij de elektrische, of de lampen, moeten dan bediend worden vanuit de app. "Als je fiets gestolen is kun je dat bijvoorbeeld aangeven in die app. Dan wordt de fiets automatisch onklaar gemaakt. Bikehunters gaan wereldwijd je fiets opsporen. We garanderen: binnen twee weken je fiets terug of anders een nieuwe fiets."

Op de tekentafel liggen nog veel meer plannen. Zo VanMoof meer eigen onderdelen gaan ontwikkelen. "Misschien zelfs eigen wielen. We willen dat er nog meer eenheid in de fiets ontstaat", aldus de woordvoerder.

Modulaire fietsen

"Ook willen we de fiets meer modulair maken. Als een module kapot gaat, kunnen we een nieuwe module opsturen, ook naar Australië. Op die manier kunnen we wereldwijd opschalen."

De investering komt van Slingshot. Dat krijgt hiervoor een 'substantieel minderheidsbelang in VanMoof dat groter is dan 10 procent en kleiner dan 50 procent." 

VanMoof werd in 2009 opgericht door de broers Taco en Ties Carlier VanMoof. Hun missie was het beantwoorden van de vraag: welke eisen stelt de stad van morgen aan een fiets? Het bedrijf heeft vestigingen in Amsterdam, Berlijn, Brooklyn, Taipei en Tokio en verkoopt online in de EU, de VS en Japan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore