Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Duitse topvrouwen verdienen meer dan mannelijke collega's

Beeld © Getty images

Duitse topbedrijven zitten te springen om vrouwen in hun raad van bestuur en ze zijn bereid daarvoor te betalen. Voor het eerst verdienden vrouwelijke bestuurders van de grootste beursgenoteerde bedrijven in Duitsland vorig jaar meer dan hun mannelijke collega's, blijkt uit berekeningen van accountantskantoor EY.

Voor het onderzoek vergeleek EY de salarissen, zowel het vaste als het variabele deel, van alle topvrouwen en topmannen in de bestuursraden van de DAX30, de grootste 30 bedrijven aan de Frankfurtse DAX-beurs. De achttien vrouwen verdienen gemiddeld drie miljoen euro per jaar, de 125 mannen moesten het gemiddeld met 5 procent minder doen. Zij bleven steken op 2,86 miljoen per jaar.

De beloning van mannelijke bestuurders ligt al jaren op min of meer hetzelfde niveau. Die van de vrouwen is de laatste jaren echter flink gestegen, 14 procent sinds 2013. Met als resultaat dat ze in 2016 dus voor het eerst in de geschiedenis boven de mannen uitkwamen.

De markt bepaalt

De reden voor de inhaalslag van de vrouwen? Duitse bedrijven zitten om ze te springen. Er zijn nog altijd maar heel weinig vrouwen in de bestuursraden van grote bedrijven, en ze staan bij sollicitaties niet te dringen. 

Dus trekken de DAX-bedrijven, onder wie bijvoorbeeld Adidas, Bayer en Volkswagen, hun portemonnee. Vrouwelijke bestuurders kregen zowel een hogere vaste beloning als een hogere variabele uitkering.

Ruimte voor verbetering

Er is overigens nog altijd wel ruimte voor verbetering: EY heeft de salarissen van bestuursvoorzitters niet mee kunnen nemen in de berekening. Onder hen is namelijk geen enkele vrouw. Omdat de bestuursvoorzitters gemiddeld 5,4 miljoen per jaar mee naar huis namen, zou dat gezorgd hebben voor een oneerlijke vergelijking, schrijven de onderzoekers.

En ook aan de andere indices is nog een slagje te maken: bij de kleinere midcap- en smallcap-bedrijven verdienden de topvrouwen nog altijd een stuk minder dan de mannen.