Geld en Werk

Verkopers zitten niet te wachten op Openhuizendag

29 september 2017 14:06 Aangepast: 29 september 2017 14:52
Beeld © Archieffoto ANP

Er doen weer minder verkopers mee aan de Openhuizendag. Zaterdag vindt de dag voor de negentiende keer plaats, maar de oververhitte huizenmarkt zorgt voor weinig gemotiveerde verkopers. Ze hebben de dag gewoon niet nodig.

Het is zoeken, voor mensen die graag een woning willen bezichtigen, op de komende Openhuizendag​. Waar ooit verkopers elkaar op de vreemdste manieren naar de kroon probeerden te steken om bezichtigingen te krijgen, zitten nu veel verkopers helemaal niet meer te wachten op een hele dag waarop mensen naar hun huis komen kijken.

In heel Nederland nemen 17.500 huizen deel aan de dag, een kwart van het totaal aantal huizen dat te koop staat. Dat is 11.000 minder dan een jaar geleden. En het is een schijntje met het aantal woningen dat op het hoogtepunt van de crisis, in 2012, te bezichtigen was. Toen konden woningzoekers langs in maar liefst 59.000 huizen

Grote steden

Vooral in de grote steden is het aanbod dun. In heel Amsterdam staan 2782 huizen te koop, maar zijn er zaterdag maar 197 te bezichtigen. In Rotterdam zijn er, van de 2535 beschikbare woningen, zelfs maar 132 die hun deuren open doen. Net iets meer dan 5 procent van het totaal. 

In de Randstad gaan huizen steeds vaker al van de hand zonder dat ze een keer bezichtigd zijn. Huizenkopers hebben daar geen zin meer om moeite te steken in de Huizendag. Toch denkt Jeroen Stoop van Makelaarsland dat meedoen kan lonen, juist doordat er zo weinig woningen worden aangeboden. "Bij de voorjaarseditie waren er ook al veel minder deelnemende huizen, daardoor steeg het aantal bezoekers per woning", zegt hij.

Kijkdagen slaan wel aan

Het concept 'kijkdag' is overigens wel onverminderd populair. Zeker in de grote steden kiezen makelaars er steeds vaker voor om alle bezichtigingen in een middag te plannen. Wie dan niet kan, heeft pech.

Er zijn genoeg mensen die wel komen opdagen. Zij zijn vaak ook bereid om hun bod op een briefje te schrijven, in een envelop te stoppen en dan maar te hopen dat ze deze keer wel het hoogste bod hebben uitgebracht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van