Geld & Werk

Werkloze 50-plusser komt nog steeds maar moeilijk aan een baan

29 september 2017 02:36 Aangepast: 29 september 2017 12:14
Ouderen zitten vaker in sectoren waar de werkgelegenheid daalt en ze hebben soms last van verouderde kennis Beeld © ANP

De werkloosheid mag door de aantrekkende economie weliswaar gedaald zijn, dat geldt nauwelijks voor 50-plussers.

Die komen namelijk nog steeds maar mondjesmaat aan een nieuwe baan, blijkt uit een inventarisatie van seniorenorganisatie KBO-PCOB.

Financieel zware problemen

Bijna de helft van de werkzoekende 50-plussers heeft na twee jaar nog geen werk. Ze sturen gemiddeld 150 brieven, en houden daar slechts vier sollicitatiegesprekken aan over. Bijna eenderde is zelfs nooit uitgenodigd, en dat is zorgelijk, zegt KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa in De Telegraaf.

ZIE OOK: 50-plussers zoeken voor elkaar een baan

"We hebben te maken met een hardnekkig probleem, waar nog steeds geen oplossing voor is. Er zijn ouderen die altijd een goede baan hebben gehad en nu in de bijstand belanden. Zij raken financieel in zware problemen."

Water bij de wijn

Werkgevers vinden oudere werknemers te duur en te risicovol. Maar volgens de cijfers zijn veel 50-plussers bereid water in de wijn  te doen, door bijvoorbeeld af te zien van seniorendagen, een lager loon te accepteren of een baan onder hun niveau te aanvaarden.

ZIE OOK: Bedrijf wil alleen maar 50-plussers in dienst

Vanderkaa noemt het een misverstand dat oudere werknemers duur zijn. "Vijftigers en zestigers zijn vaak even duur als een gemiddelde werknemer van in de veertig. Je blijft namelijk niet oneindig doorgroeien qua salaris."

Kijken: Hoe Steef na negen jaar solliciteren weer werk kreeg:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore