Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hema draait alwéér verlies, maar gaat wel in de verkoop

De Hema aan de Nieuwedijk in Amsterdam. Beeld © ANP

De omzet van de Hema steeg in het tweede kwartaal licht, maar het bedrijf legt nog steeds geld toe op de verkopen. Het verlies is zelfs groter dan in dezelfde periode van vorig jaar. Eigenaar Lion Capital bekijkt de stategische opties, waaronder verkoop van het bedrijf.

De Hema draait al jaren met verlies. Ook nu weer. Dat komt onder meer door de rentelasten die het bedrijf moet ophoesten vanwege de hoge schulden.

Het ebitda-resultaat (zonder rekening te houden met rentelasten, belastingen en afschrijvingen) verbeterde wel, met ruim 13 procent tot 24,8 miljoen euro. Ook de brutowinstmarge steeg.

Maar helemaal onderaan de streep staat een verlies van 29,1 miljoen euro, tegen een verlies van 9,6 miljoen een jaar eerder. Het hogere verlies komt mede door eenmalige financieringslasten van 20,1 miljoen. Zonder die post zou het verlies dus op 9 miljoen euro zijn uitgekomen. Minder slecht dan in het tweede kwartaal van vorig jaar dus, maar nog wel een verlies.

In de verkoop

Ondertussen staat Hema wel in de etalage. Eigenaar Lion Capital onderzoekt de strategische opties voor Hema, daaronder valt ook de verkoop van het bedrijf. Er is zelfs al een adviseur aangetrokken, de Zwitserse bank Credit Suisse.

Private equitybedrijf Lion Capital kocht Hema in 2007 en stopte het vol met schulden om de overname te financieren. Meestal wil dit soort bedrijven er na een jaar of zeven vanaf. Inmiddels heeft Lion Capital de Hema al tien jaar.

Lion Capital schermt met tien kwartalen op rij waarin de omzet is gestegen en zes kwartalen met hogere resultaten. Maar er worden nog altijd geen zwarte cijfers geschreven. Lion Capital geeft ook hoog op van de internationale expansie.

Maar voor de winst leunt Hema nog zwaar op Nederland. Vorig jaar kwam bijna 80 procent van de ebitdawinst uit ons land.

Eerder gingen al geruchten dat Lion Capital van Hema af wilde. 

Omzet stijgt vooral buiten Nederland

De omzet stijgt vooral buiten thuismarkt Nederland. Driekwart van de omzet komt nog altijd uit Nederland, maar die omzet nam maar met 0,7 procent toe. Tweede thuismarkt is België/ Luxemburg, maar de omzetgroei blijft hier beperkt tot 2,7 procent. De echte groei zit hem in Frankrijk (+17 procent), Duitsland (+22 procent) en Spanje en Groot-Brittannië.