Geld en Werk

Brabant staat 'bol' van de banen

27 september 2017 18:29 Aangepast: 29 januari 2019 13:47
Bol.com zorgt voor veel nieuwe banen Beeld © ANP (Archieffoto)

Brabantse bedrijven zitten zó te springen om personeel, dat uit alle hoeken bijstandsmoeders, vluchtelingen en langdurig werklozen worden getrokken om de openstaande vacatures te vullen. Zelfs de voedselbank in Tilburg ziet z'n klandizie in rap tempo afnemen.

De economie in Brabant draait als een dolle. Het aantal openstaande vacatures steeg in Brabant van 18.400 in 2015 naar 32.000 in juni 2017, becijferde het CBS.

 

Miniatuurvoorbeeld

Het totaal aantal vacatures in Brabant is nog groter. In de eerste helft van 2017 waren er 93.100 vacatures, waarvan er dus nog 32.000 openstaan. Een toename van 19 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.  

Vandaag opende Bol.com een gloednieuw 'fulfillment center' in Waalwijk: een immens distributiecentrum van 50.000 vierkante meter. Dat zijn acht voetbalvelden naast elkaar gevuld met zeven miljoen producten.

2000 medewerkers

Al deze goederen worden razendsnel verstuurd naar de klant en dat zorgt voor honderden nieuwe banen in de regio. De verwachting is dat het aantal arbeidsplaatsen bij Bol.com zal groeien tot 2000 medewerkers per dag.

Dit biedt perspectieven voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt zoals langdurig werklozen, bijstandgerechtigden en statushouders. Zij komen sneller aan een baan.

Aanbod werknemers is krap

Ronald Bakker, wethouder Sociale Zaken in de gemeente Waalwijk ziet dat de behoefte aan personeel groot is. Volgens hem is het aanbod van werknemers krap. Werkgevers boren allerlei groepen aan, zoals statushouders en alleenstaande bijstandsmoeders die zelfs tussen aangepaste werktijden – van 9.00 tot 15.00 uur: schooltijden van hun kinderen - aan de slag kunnen.

De wethouder is blij met deze ontwikkeling. "We hopen op nog meer groei en werkgelegenheid. Dat kunnen we goed gebruiken in deze hele regio."

Niet alleen Bol.com heeft veel personeel nodig; ook het distributiecentrum van Coolblue in Tilburg zit te springen om mensen. Coolblue opent eind van het jaar de uitbreiding van hun magazijn tot 88.000 vierkante meter. Zij hebben in totaal 1500 nieuwe medewerkers nodig in Nederland en België.

Uit de WW

Dat is goed nieuws voor mensen die lange tijd niet aan de bak kwamen. Robert van der Sanden zat anderhalf jaar in de WW, maar inmiddels heeft hij een vast contract gekregen als facilitair medewerker. "Het is heel leuk om weer aan de slag te zijn. Thuiszitten dat is stilzitten", zegt hij.

Jolanda Coomans helpt via Baanbrekers mensen aan het werk. Ze leidt tien mensen uit de bijstand op voor een betaalde baan in het ‘cleanteam’ van Bol.com.  

Op tijd komen

"De meesten zijn langdurig werkloos en ze proberen in te stromen in regulier werk. Ze zijn enthousiast en moeten wennen aan de werktijden. Vijf dagen per week, 40 uur en iedere dag op tijd komen", zegt Coomans.  

Al die extra banen hebben een gunstig effect op het aantal mensen dat afhankelijk is van een uitkering. Alleen in de regio Waalwijk is het aantal bijstandsuitkeringen en werkloosheidsuitkeringen in een jaar tijd met bijna 20 procent gedaald.

Minder gebruikers Voedselbank

Ook de Voedselbank in Tilburg ziet het aantal vrijwilligers en gebruikers drastisch dalen. "Anderhalf jaar geleden hadden we nog 450 gezinnen te voeden. Dat is nu gedaald naar 340", zegt Marius de Jong. Mensen vinden weer werk.

In Brabant is het aantal gebruikers van de Voedselbank spectaculair gedaald met 11,6 procent, terwijl het landelijke cijfer stabiel bleef. De 168 Voedselbanken hebben samen zo’n 135.000 klanten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`