Geld en Werk

Tweede baan: broodnodig voor werknemers, vooral leuk voor zzp'ers

28 september 2017 05:40 Aangepast: 28 september 2017 05:47
In het onderwijs heeft tien procent van de werkenden een tweede baan. Beeld © ANP

Van alle werkenden met twee banen doen mensen met twee dienstverbanden dat vooral om financieel rond te komen. Werknemers die daarnaast ook werken als zelfstandige willen zichzelf vooral ontplooien.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Totaal telde Nederland in 2016 zo'n 600.000 mensen met twee of meer banen: 350.000 mensen met twee dienstverbanden en 250.000 met zowel een contract als een baan als zelfstandige.

Hoewel beide aantallen ten opzichte van 2015 licht zijn gedaald, schommelt het aantal in de afgelopen jaren rond de 600.000. Vergeleken met tien jaar geleden is het aantal werkenden met een tweede baan met ruim 100.000 gestegen, oftewel een stijging van twintig procent.

Grote verschillen

Opvallend zijn de grote verschillen tussen degenen met twee werknemersbanen en zij die naast een dienstverband ook als zelfstandige werken. De eerste groep werkt vooral om financieel rond te komen en geld te verdienen voor iets extra's, terwijl werknemers-zelfstandigen aangeven zichzelf te willen ontwikkelen op meerdere gebieden en om afwisseling te zoeken.

Miniatuurvoorbeeld

Ook het aantal uren dat beide groepen wekelijks werken verschilt fors van elkaar. Werknemers met twee dienstverbanden werkten in 2016 gemiddeld 29 uur per week. Zij die een baan in loondienst combineerden met het zzp-schap maken met 38 uur per week fors meer uren.

Hoogopgeleiden

Vooral vrouwen, jongeren en hoogopgeleiden werken steeds vaker in twee banen. Vijftien- tot 25-jarigen hebben twee keer zo vaak een tweede baan als ouderen tussen de 55 en 65 jaar. Daarbij combineren jongeren een aanstelling een stuk minder vaak met het zzp-schap. Ook is een bestaan als zelfstandige bij hoogopgeleiden twee keer zo populair als bij laagopgeleiden.

Daarnaast zijn de verschillen tussen sectoren groot. In de sectoren cultuur, sport en recreatie heeft één op de acht mensen twee banen. Ook in het onderwijs werkt zo'n tien procent van het personeel in twee banen. In de bouw ligt dit percentage slechts op twee procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van