Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Besparen op je zorgverzekering? Hoger eigen risico vaak aantrekkelijk

Beeld © ANP

Weet je van jezelf dat je gezond bent en eigenlijk nooit iets mankeert, dan is het interessant om het eigen risico bij je zorgverzekering te verhogen. Je krijgt dan iedere maand forse korting op je premie. Daar staat wel het risico op hoge zorgkosten tegenover.

Vandaag maakte zorgverzekeraar DSW zijn zorgpremie voor 2018 bekend. De grootste verrassing: het eigen risico gaat omlaag van de wettelijke 385 naar 375 euro. Vooral prettig voor chronisch zieken, geeft DSW toe, die ermee een boodschap wil afgeven aan de politiek. De zorgverzekeraar vindt dat chronisch zieken onevenredig geraakt worden door het eigen risico.

Maximale eigen risico

Maar DSW biedt, net als vrijwel iedere zorgverzekeraar, de mogelijkheid om het eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal 500 euro. Wie kiest voor het eigen risico van 875 euro, betaalt iedere maand 23 euro minder premie. Op jaarbasis een korting van 276 euro dus.

Het komt erop neer dat je 276 euro bespaart voor het risico dat je loopt op 500 euro aan extra kosten. Dat komt neer op 224 euro aan daadwerkelijk risico dat je loopt. Waardoor het al rendabel is als je één jaar geen extra zorgkosten maakt en dus niet boven het verplichte eigen risico uitkomt. Een rekensommetje:

Miniatuurvoorbeeld

Maar ook voor mensen die wel jaarlijks extra zorgkosten maken, bijvoorbeeld omdat er duurdere medicijnen nodig zijn, kan het vrijwillige eigen risico interessant zijn:

Miniatuurvoorbeeld

Maar het blijft een risico...

Een besparing die gezonde mensen snel hebben gemaakt. Maar zorgverzekeraars onderstrepen dat het wel een risico blijft. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een bezoek aan het ziekenhuis is duur. De verzekeraar zal 885 euro (bij DSW dus 875 euro) van je rekening afschrijven. Dat geld moet je dus wel te allen tijden hebben, waarschuwt Reinout van der Heijden, hoofdredacteur van de Geldgids.

Toch noemt hij het vrijwillige eigen risico een makkelijke manier van geldbesparen. Zorgverzekeraars doen dat niet voor niets. "Ze willen graag gezonde klanten hebben, want die claimen weinig. Zorgverzekeraars hebben weinig kosten aan hen, terwijl ze toch ieder jaar meer dan duizend euro aan premie betalen."

Zie het als een win-winsituatie voor gezonde mensen en zorgverzekeraar. Maar als je principieel wil zijn, erg solidair met chronisch zieken is het niet.