Geld en Werk

We internetten veel meer op vakantie zonder roamingkosten

26 september 2017 14:51 Aangepast: 26 september 2017 18:53
Beeld © AFP

Vakantiegangers zijn flink meer gaan internetten nu in het buitenland geen roamingkosten meer worden gerekend. Dat blijkt de laatste Eurobarometer van de Europese Commissie.

Het aantal reizigers dat in het buitenland net zoveel gebruik maakt van mobiel internet als thuis, is afgelopen zomer meer dan verdubbeld ten opzichte van de maanden ervoor. Op 15 juni werden de roamingkosten binnen de EU officieel afgeschaft.

Van de ondervraagden zei 31 procent deze zomer op reis net zoveel te internetten als thuis. Vorig jaar was dat nog maar 15 procent. Ook nam het aantal reizigers dat nooit met zijn smartphone op internet zit met de helft af: van 42 naar 21 procent.

Wijd en breid bekend

Dat je in het buitenland geen niets extra hoeft te betalen voor mobiel internet is bij veel Europese burgers bekend, blijkt uit de enquête van de Europese Commissie: 71 procent is ervan op de hoogte.

De nieuwe Eurocommissaris Digitale Economie Mariya Gabriel is blij met de cijfers: "Dit is een voorbeeld van de Europese Unie die concrete verbeteringen aanbrengt", zegt ze. "Het werkt: de klanten waarderen het, het verbruik is gestegen en de vraag naar mobiele diensten in het buitenland is zeer hoog."

Trage verbindingen

Erg rap gaat dat trouwens niet. De Europese Commissie kwam al in 2006 met een voorstel om de roamingkosten uit te bannen en dat lukte uiteindelijk pas deze zomer. En helemaal succesvol is het afschaffen ook nog niet. Zo'n 60 procent van de reizigers is nog huiverig om voluit te internetten en zegt het gebruik van mobiele data in het buitenland nog steeds te beperken.

Ook werkt het nog lang niet vlekkeloos. Nederlanders op vakantie klaagden steen en been over de trage connecties in vakantiegebieden. Niet elk land heeft een snel 4G-netwerk zoals we gewend zijn in Nederland. Dat is waarschijnlijk niet iets dat de Commissie kan oplossen. Wel zal de Commissie in de gaten blijven houden of alle providers zich aan de nieuwe roamingregels houden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van