Geld en Werk

Met deze hbo-studies verdien je het meeste geld

26 september 2017 11:31 Aangepast: 26 september 2017 11:44
Beeld © ANP

Wie een hbo-opleiding wil en na de studie meteen goed wil verdienen, kan het beste kiezen voor een technische studie. Dat is de conclusie van de Keuzegids hbo 2018, die vandaag is uitgekomen. De startsalarissen in de creatieve en culturele sector behoren daarentegen tot de laagste.

De bestverdienende hbo'ers sleutelen aan auto's, boten of vliegtuigen. Het gemiddelde startsalaris voor studenten voertuigentechniek ligt op 2490 euro bruto per maand. Dat is precies duizend euro meer dan wat muziekdocenten verdienen. Hun salaris is het allerlaagst van alle afgestudeerde hbo'ers.

Miniatuurvoorbeeld

Maar voor dat salaris maandelijks op je bankrekening wordt gestort, moet je als kersverse bachelor eerst een baan zien te vinden. Dat lukt het gemakkelijkst in de vastgoed en makelaardij. Over een eventueel droogkokende markt hoeven makelaars in de dop zich nu nog geen zorgen te maken, aldus de Keuzegids.

Theaterbranche leeft (even) op, maar geen vetpot

De banen liggen op dit moment ook voor het oprapen in de theaterbranche. Opvallend, want juist daar liggen de salarissen laag. "Er moet jarenlange hoge vraag naar personeel zijn, willen de salarissen daar omhoog gaan. Dat zal in deze sector niet gauw gebeuren. Onze verwachting voor de komende jaren op een baan is zelfs matig", zegt Frank Steenkamp, directeur van Centrum Hoger Onderwijs Informatie, de initiatiefnemer van de Keuzegids.

Daar hoeven studenten die klaar worden gestoomd voor het docentschap in talen en maatschappijvakken op de middelbare school en studenten verpleegkunde zich weinig zorgen over te maken. De vraag naar personeel is hoog.

Miniatuurvoorbeeld

Hbo-rechten concurreert met universitaire studies

Wie kiest voor een studie hbo-rechten zal langer moeten zoeken naar een baan. De helft heeft nog geen betaalde baan binnen 18 maanden na afstuderen. Veel studenten kiezen er dan ook voor om verder te studeren aan een universiteit. Dat geldt ook voor hbo'ers die bestuurskunde of international business hebben gedaan.

Steenkamp: "De concurrentie van universitair geschoolde studenten speelt zeker mee. Daarnaast zijn de hbo-studies niet zo beroepsgericht. Je kunt je afvragen of je met alleen een bachelordiploma wel relevant werk kan vinden."

Grote Randstedelijke hbo-instellingen scoren onvoldoende

De Keuzegids kijkt ook naar welke scholen goed en slecht scoren. Het komt erop neer dat hoe kleinschaliger de school is, hoe hoger die scoort. Vooral de particuliere instellingen scoren goed. IVA en Notenboom zijn zelfs de enige hbo-instellingen die hoger dan een 9 scoren.

De 'leerfabrieken' in met name de Randstad scoren ondermaats. Hogeschool Utrecht, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en hekkensluiter Hogeschool Amsterdam scoren onvoldoende. Dat grootschalig onderwijs wel kan werken, toont het Brabantse Avans aan met een 6,9.

`