Geld en Werk

Tony's Chocolonely wil 'naar de beurs', maar plan blijkt stunt

26 september 2017 09:17 Aangepast: 26 september 2017 17:42
Eva Gouwens, First Lady Of Chocolate van Tony's Chocolonely. Beeld © ANP

Tony's Chocolonely, het bedrijf achter slaafvrije chocolade, bekijkt de mogelijkheden om naar de beurs in Amsterdam te gaan.

UPDATE: Beursgang Tony's Chocolonely is stunt, bedrijf opent winkel in Beurs van Berlage 

Fans van Tony's Chocolonely kunnen straks misschien wel kiezen: óf ze kopen een lekkere reep in de winkel, óf ze kopen een aandeel in het bedrijf op de beurs.

Tony's Factory BV heeft een team van adviseurs aangesteld. Zij moeten het chocolademerk​ begeleiden naar een beursgang.

Tony Chocolonely heeft nog niet bekend gemaakt hoeveel geld het eventueel wil ophalen met de beursgang. Het bedrijf is nog niet bereikbaar voor commentaar.

'100 procent slaafvrij'

Tony's Chocolonely ontstond in 2005 en werd bekend doordat het chocolade 100 procent slaafvrij wil maken. Daarvoor werkt het direct samen met cacaoboeren. Toch lukt dat nog niet zo goed als het bedrijf zelf wil. 

De laatste cijfers die het bedrijf publiceerde waren over het boekjaar 2015/2016, dat 30 september vorig jaar werd afgesloten. De omzet steeg met tweederde tot 29,3 miljoen. Daarop werd een winst behaald van 1,4 miljoen euro. Dat was bijna een verdubbeling in vergelijking met het jaar ervoor. De winstmarge steeg van 4,1 procent naar 4,9 procent.

Over het huidige boekjaar, dat bijna is afgelopen, heeft Tony's Chocolonely al gezegd dat het verwacht 28 miljoen repen te verkopen. Dat is een toename van bijna 50 procent ten opzichte van de ruim 19 miljoen repen van vorig boekjaar. 

Tony's Chocolonely wordt ook verkocht in België, de VS, Zweden en een aantal andere landen, maar de omzet wordt nog vrijwel volledig behaald in Nederland.

Op twitter reageert een aantal chocoladeliefhebbers negatief:

Kleintje op wereldschaal

Wereldwijd gezien is Tony's Chocolonely nog een hele kleine speler. Wereldwijd is Mars de grootste op het gebied van chocola. Het bedrijf is niet aan de beurs genoteerd en publiceert weinig cijfers. De totale omzet van het concern, inclusief dierenvoeding, kauwgom, voeding en dranken, is zo'n 35 miljard dollar.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore