Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Honderden miljoenen aan ongeclaimd pensioen op de plank

Beeld © iStock

De drie grootste pensioenfondsen van Nederland zijn zo’n 100.000 mensen kwijt die eigenlijk recht hebben op pensioen. Naar schatting blijft er daardoor 350 miljoen euro op de plank liggen.

Dat blijkt uit een rondgang van het AD.

Het gaat vooral om mensen die lange tijd geleden kleine potjes hebben opgebouwd en bijvoorbeeld in de tussentijd naar het buitenland zijn verhuisd. Die mensen zijn niet makkelijk op te sporen voor de pensioenfondsen.

Principe

Toch houden ze gewoon recht op het geld dat zij ooit hebben opgebouwd. Volgens pensioenfonds ABP, dat nog zo'n 19.000 spookpensionado's zoekt, is het een principekwestie. "Wij vinden dat dat geld van die mensen is, dus we doen ons best om die personen te vinden", zegt een woordvoerster. De pensioenfondsen zijn niet verplicht om actief naar deze mensen te speuren.

De inspanningen moeten wel in verhouding blijven staan tot de opbrengsten, geeft ze toe. Als er heel lang gezocht moet worden naar iemand voor een paar tientjes, is het beter om door te gaan met de volgende.

Sociale media afstruinen

In hun zoektocht gaan de fondsen blijkbaar redelijk ver. Zo wordt er bijvoorbeeld op sociale media gezocht naar profielen van pensioendeelnemers.

Normaal gesproken is het voor fondsen een eitje om iemand zijn pensioen te geven als iemand zich niet heeft gemeld. Als er AOW wordt aangevraagd, gaat er vanzelf een belletje rinkelen dat iemand ook recht heeft op zijn pensioenuitkering. Voor mensen die al jaren geleden het land hebben verlaten, is dat veel moeilijker.

Kleine pensioenpotjes, wat moet je ermee?

Problemen met kleine pensioenpotjes worden ook door de regering aangepakt. Zo moet het met een nieuwe wet veel makkelijker worden om kleine potjes over te hevelen naar het pensioenfonds van je nieuwe werkgever. Op die manier dalen de kosten voor uitvoerders en heb je als klant al je geld handig bij elkaar.

De Europese Commissie werkt ondertussen aan een voorstel waardoor het veel makkelijker moet worden om een pensioen mee te nemen naar een fonds in een andere lidstaat.

Op de website mijnpensioenoverzicht.nl kun je precies nagaan waar en hoeveel pensioen je hebt gespaard.