Geld en Werk

Crisis vergeten? Eén op de elf denkt dat huizenprijzen nooit meer dalen

25 september 2017 12:56 Aangepast: 25 september 2017 14:17
Beeld © ANP

Nederlandse huiseigenaren zijn bijzonder optimistisch over de huizenmarkt. Driekwart denkt dat de prijzen de komende twaalf maanden zullen stijgen en één op de elf denkt zelfs dat de huizenprijzen nooit meer omlaag zullen gaan. In België is dat zelfs ruim 40 procent.

Dat blijkt uit een rapport van ING. Nog maar een paar jaar geleden zat de huizenmarkt in Nederland in een flinke dip, maar die lijkt niet meer bij iedereen vers in het geheugen te zitten.

"Jongens, zijn we nu met zijn allen de crisis vergeten?", verzucht woordvoerder Roeland Kimman van makelaarsvereniging NVM dan ook. De huizenmarkt is een vertrouwensmarkt. Als het goed gaat met de economie, dan gaat het ook goed met de huizenmarkt, zegt hij. Als het vertrouwen weg is, dan heeft dat volgens hem ook zijn invloed op de huizenmarkt.

Onrealistisch 

Volgens hem kunnen huizenbezitters, over het algemeen gesproken, positief zijn. Zo groeit de bevolking nog steeds, het aantal huishoudens neemt toe, de hypotheekrente is laag, brexit trekt misschien extra bedrijven naar Nederland, vooral de randstad.

"Er is een structureel tekort op de woningmarkt", zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis. Er komen steeds meer huishoudens bij, ook omdat ouderen steeds langer op zichzelf blijven wonen. Er zouden eigenlijk 80.000 woningen per jaar moeten worden gebouwd, maar dat halen we bij lange na niet".

"Maar dat de huizenprijzen nooit meer zullen dalen, dat zal ik nooit zeggen, zegt Kimman." André de la Porte beaamt: "alles dat omhoog gaat kan ook weer naar beneden".

2008 v 2013

Kimman stipt aan dat huizenbezitters die in 2013 kochten, rond het dieptepunt van de markt, nu op papier op een mooie overwaarde zitten. Maar als je in 2008 hebt gekocht, toen de huizenprijzen op een piek zaten, dan hangt het er vanaf in welke regio je zit, maar in sommige delen van het land speel je misschien net quitte, zegt hij.

"Kijk goed uit wat je doet, ook als je meer biedt dan de vraagprijs. Blijf met beide benen op de grond en doe geen gekke dingen." Hij adviseert om als je een huis wil kopen te praten met iemand die er verstand van heeft, bijvoorbeeld een kritische vriend.

ECB en politiek

André de la Porte voegt daaraan toe: de hypotheekrente is nu kunstmatig laag, door het beleid van de Europese Centrale bank (ECB). Maar als de rente stijgt van de huidige 2 procent tot 4 of 5 procent, dan kun je met hetzelfde salaris gewoon minder lenen", zegt hij.

En mocht de politiek haar zijn krijgen dat huizenkopers meer eigen geld moeten meebrengen, dan heeft dat ook effect op de huizenprijzen, aldus André de la Porte. Dat zal volgens hem in de eerste plaats gebeuren in steden buiten de randstad, waar de huizenprijzen veel harder zijn gedaald in de crisis en waar de prijzen er veel langer over doen om te herstellen.

Optimistische Britten, Duitsers en Belgen

In landen om ons heen zijn huizenbezitters nóg enthousiaster dan bij ons. Zo denkt 17 procent van de Britten, 20 procent van de Duitsers en maar liefst 41 procent van de Belgen dat de huizenprijzen nooit meer zullen dalen. In heel Europa is dat 30 procent.

Wanneer kun je het best je huren en wanneer kun je beter kopen? Hoogleraar Peter Boelhouwer legt het uit. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore