Economie

ING wil commissarissen fors meer betalen

02 maart 2016 15:00 Aangepast: 01 augustus 2017 06:00
Beeld © ANP

Financieel dienstverlener ING wil de beloning van zijn toezichthouders stevig verhogen. De vaste vergoedingen moeten met 46 tot 67 procent omhoog.

Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag. ING vindt de salarisverhoging redelijk, omdat commissarissen steeds meer verantwoordelijkheden krijgen. De aandeelhouders moeten de verhogingen nog wel goedkeuren.

Vakbond is boos
Vakbond CNV maakt bezwaar tegen de verhogingen, en wijst daarbij op het grote aantal banen dat de afgelopen acht jaar bij ING is geschrapt.

"De commissarissen houden hiermee helaas het beeld van graaiers in de top in stand", zegt CNV-bestuurder Ike Wiersinga. "En dan te bedenken dat het – een beetje oneerbiedig gezegd misschien – maar om een bijbaantje gaat. We roepen de aandeelhouders op om hier kritisch naar te kijken en actie te ondernemen."

Van 75.000 naar 125.000
ING telt acht commissarissen. Naast voorzitter Jeroen van der Veer (ex-Shell) bestaat de raad uit Hermann-Josef Lamberti (ex-Deutsche Bank), Eric Boyer de la Giroday, Henk Breukink (ex-F&C), Isabel Martin Castellá (ex-Madrid International Financial Centre), Mariana Gheorghe (Petrom), Joost Kuiper (ex-ABN Amro) en Robert Reibestein (ex McKinsey).

De vaste beloning van Van der Veer als president-commissaris stijgt in het voorstel van 75.000 euro naar 125.000 euro. Tegelijk is hij voorzitter van vier subcommissies. De vergoeding voor het voorzitterschap van de corporate governance commissie blijft gelijk op 7.500 euro. De vergoeding voor de voorzitterschappen van de overige drie commissies wordt verhoogd van 7.500 naar 20.000 euro per commissie.

Daar staat tegenover dat de (relatief lage) aanwezigheidsvergoedingen voor binnenlandse vergaderingen en de vaste onkostenvergoeding voor commissarissen verdwijnen.  

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`