Ga naar de inhoud
Geld en Werk

'Baanverlies ING komt ook doordat werk naar lagelonenlanden gaat'

Ralph Hamers, de ceo van ING. Beeld © ANP

ING zou een deel van het werk dat wegbezuinigd wordt, doorschuiven naar lagelonenlanden, schrijft de Volkskrant. De krant baseert zich op documenten van de bank.

Begin deze maand werd bekend dat de bank 7000 banen laat verdwijnen, waaronder 2300 in Nederland. 

De voornaamste reden die daarvoor gegeven werd, was digitalisering. Maar door het bericht van de Volkskrant wordt de suggestie gewekt dat dit slechts een slimme framing een deel van het verhaal is: de bank zou een deel van het werk over laten nemen door goedkope landen.

Er zouden onder andere administratieve functies naar Azië worden overgeplaatst. Het risicomanagement, dat momenteel nog in België wordt gedaan, verdwijnt naar Polen.

ING: 'Het is niet gek dat we banen anders verdelen' 

ING wil niet al teveel op het bericht ingaan. We vroegen de woordvoerder hoeveel banen precies naar lagelonenlanden verdwijnen. "Het enige wat we erover kunnen zeggen is dat alle maatregelen tezamen gevolgen hebben voor circa 7000 posities in de periode tot en met 2021. We geven verder geen uitsplitsing, mede omdat de plannen voor de komende vijf jaar nog nader moeten worden ingevuld en uitgewerkt", zegt de woordvoerder.

Tegen het ANP laat het bedrijf weten: "We worden minder Nederlands. We krijgen steeds meer klanten in andere landen en in Nederland is de groei er een beetje uit. Dan is het niet gek dat we ook de banen anders verdelen."

Paar weken geleden kwam ander verhaal naar buiten

Een paar weken geleden beweerde Ralph Hamers nog stellig dat de bezuinigingen door de digitalisering komen. "Het is geen bezuiniging, maar een herstructurering", zei hij destijds.

Er zijn in totaal zo'n 52.000 mensen in dienst bij ING, van wie op dit moment 30 procent in Nederland werkt. De vakbonden FNV en De Unie laten aan ANP weten geschrokken te zijn.