Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Salaris bespreken tijdens sollicitatie? Doe het niet

Beeld © Getty Images

Het is jou vast ook weleens gevraagd tijdens een sollicitatiegesprek: wat is je huidige salaris? Experts raden aan om een diplomatiek antwoord te geven en de vraag mooi te ontwijken.

Vaak ben je niet helemaal op je gemak tijdens een sollicitatiegesprek en de vraag 'hoeveel verdien je momenteel?' maakt dat er zeker niet beter op. Na enig geaarzel geven veel banenzoekers daar toch uiteindelijk antwoord op. Want ja, je kunt maar beter eerlijk zijn.

'Think again', zegt Ramit Sethi, bestseller auteur in persoonlijke financiën, tegen Business Insider. Personeelsmanagers springen een gat in de lucht als je meteen antwoord op die vraag geeft. Vaak zitten zij met hun salarisindicatie veel hoger dan jij denkt. Zo loop je in enkele seconden veel geld mis.

Omzeilen

Ronduit weigeren om antwoord te geven, is ook niet erg tactisch. Daarom kun je het beste 'diplomatiek' de vraag omzeilen tot aan de daadwerkelijke salarisonderhandelingen. Dan is je onderhandelingspositie een stuk beter. De keuze is dan namelijk al op jou gevallen.

Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door zoiets te antwoorden als 'Ik wil best geldzaken met je bespreken als we een paar gesprekken verder zijn, maar ik kijk liever eerst of er een match tussen ons is.' Dit toont zelfvertrouwen en wekt de suggestie dat je meerdere aanbiedingen hebt liggen, zegt Sethi.

Salarisonderhandelingen

Het salaris pas in vergevorderd stadium bespreekbaar maken, heeft nog een voordeel. "De truc is om te kijken wat mensen om je heen in dezelfde functie verdienen, want blijkbaar ben je dat waard", zegt Suzanne Reijn, directeur bij onderhandelingsbureau Scotwork. Kwestie van goed rondvragen bij vakgenoten of mensen die je al kent bij het bedrijf waar je solliciteert. Meer trucjes leren? We hebben er naar aanleiding van dit artikel een aantal op een rij gezet.