Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Zuckerberg schenkt opnieuw Facebook-miljarden aan goede doel

Ceo Mark Zuckerberg van Facebook. Beeld © Getty

Facebook-ceo Mark Zuckerberg verkoopt de komende anderhalf jaar tussen de 35 en 75 miljoen aandelen van zijn bedrijf. Bij de huidige beurskoers kan dat neerkomen op een bedrag van ruim 12 miljard dollar. De opbrengst gaat naar goede doelen.

Geen bedrijf, maar een sociale missie. Zo noemt de steenrijke oprichter Zuckerberg zijn Facebook. De ceo doet in een post op het sociale netwerk uit de doeken hoe hij de komende 18 maanden zijn verdiensten wil weggeven.

"De laatste anderhalf heeft Facebook goed gepresteerd", schrijft Zuckerberg. "De waarde van onze aandelen is uitgegroeid tot een punt waarop ik onze filantropie volledig kan financieren en tegelijkertijd mijn stemrecht binnen Facebook voor zeker 20 jaar kan behouden."

99 procent

Eind 2015 maakt Zuckerberg bekend dat hij uiteindelijk 99 procent van zijn Facebook-aandelen aan goede doelen zal geven. De opbrengst daarvan wordt geschat op 70 miljard dollar.

Aan dat plan verandert niets, schrijft hij nu. "In feite zijn we nu van plan om ons werk te versnellen en meer van deze aandelen eerder te verkopen. Ik verwacht dat de komende 18 maanden 35 tot 75 miljoen aandelen worden verkocht."

Dochter

Het geld gaat naar onderwijs, wetenschap en organisaties die zich inzetten voor de rechten van minderheden. Eind 2015 richtte Zuckerberg hiervoor goededoelenorganisatie Chan Zuckerberg Initiative op, vernoemd naar zijn dochter.