Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Zo kom je van een goed idee naar goede uitvoering

Beeld © Nieuw Foto

Een goed idee bedenken is moeilijk, maar het uitvoeren is nog veel lastiger. Hoe zorg je ervoor dat niet alleen jij, maar ook toekomstige klanten enthousiast worden van je concept? Een ervaringsdeskundige geeft 5 tips.

David Tins zette de onderneming 'Nieuwe Foto' op. Hij fotografeert onder andere schoolklassen op een 'nieuwe' manier, springend bijvoorbeeld. Daarnaast biedt het bedrijf de mogelijkheid om 3D-figuren te maken, in plaats van de traditionele schoolfoto’s. Tins bedrijf ontstond niet in één keer; hij heeft het met vallen en opstaan opgebouwd. 

Daarnaast begeleidt Tins ook andere creatievelingen bij het uitwerken van hun concepten. Met RTL Z deelt hij zijn belangrijkste adviezen, inclusief persoonlijke anekdotes.

1. Geloof niet in je eigen waarheid: zoek naar beren op de weg
Het liep niet altijd van een leien dakje voor Tins. "Oh we hebben al wel twintig fouten gemaakt", zegt hij lachend. Voor zijn huidige onderneming, richtte hij bijvoorbeeld met zijn compagnon het bedrijf 'Surreel' op om huizen op Funda in 360 graden te fotograferen.

De twee gingen voortvarend te werk: ze hadden lenzen en apparaten gekocht, visitekaartjes laten maken en Funda gebeld, vertelt hij. "Zij waren net bezig met deze nieuwe techniek, dus we mochten premium partner worden. Wij dachten: als mensen inloggen op Funda en ze zien onze foto’s, dan bellen ze wel. Het bleef muisstil. Later zijn we tijdelijk 100 euro in prijs omlaag gegaan en hebben we geflyerd. Dat hielp ook niet."

Wat bleek: makelaars hadden midden in de huizencrisis geen enkele behoefte om zich te positioneren als hippe makelaar. Daarnaast wilden zij hun vaste fotograaf liever niet inruilen voor een ander en waren de foto’s te zwaar voor de mobiele website van Funda.

"Je kunt het product wel willen verkopen, maar als je de markt van tevoren niet hebt onderzocht, gaat het niet lukken. We waren zo trots op ons product dat we in onze eigen waarheid gingen geloven. Je gaat jezelf blind staren en dood denken op dat ene concept", zegt hij.

2. Denk in tussenstapjes en in mogelijkheden
Bij websiteontwikkelaars is het gebruikelijk om 'agile' en 'lean' te denken, waarbij je kortgezegd eigenlijk gewoon begint en al doende onderzoekt wat wél en niet werkt. Er wordt dus niet zozeer in een hoofddoel gedacht, maar in tussenstapjes. Het kan ook anders: ontwerpers denken eerder conceptueel. Je kan die twee manieren prima combineren, zegt Tins. Tijdens een zogenaamde 'pizzasessie', brainstormt hij vaak met zijn team over mogelijke invalshoeken. "We gooien heel veel ideeën op een whiteboard."

Na een haalbaarheidsonderzoek wordt er niet één, maar soms wel vier of vijf plannen uitgestippeld. "We benaderen het vanuit verschillende invalshoeken. Het helpt om paden te bewandelen die je eigenlijk liever negeert. Bovendien kan je zo ook gemakkelijker inspelen op onverwachte situaties."

3. Ga uit van je eigen kracht
Het is goed om de concurrentie in kaart te brengen, maar het heeft geen zin om na te doen wat zij doen. Dat werkt verlammend als je de markt open wilt breken met een frisse, nieuwe invalshoek.

"We zijn alleen maar bezig met onszelf: wat er beter kan. Als jonge jongens zien we constant verbetering, dat is onze rol en kracht", vertelt hij. Daarbij is Tins niet alleen: Apple en Tesla bouwen daar zelfs hun hele marketingplan omheen. De populaire merken weten elke keer iets unieks te bedenken en hebben daardoor geen uitgebreide marketingcampagne nodig.  

4. Durf traag te groeien 
Er zijn talloze startupbootcamps op de markt, maar Tins ziet een flinke investering om in één keer hard te groeien niet zitten. "Ieder jaar verdubbelt de groei in onze onderneming. Als iemand ons bij de start een ton had gegeven, hadden we dat verkeerd geïnvesteerd. Dan had ik geld gestoken in de duurste lampen en de mooiste systemen. Maar het product was nog niet volwassen. Je kunt niet in een paar dagen 1000 extra scholen erbij halen. Dan val je om."

"Startup Bootcamps hebben gewoon een andere werkwijze. Wij groeien liever traag maar wel gestaag. Inmiddels hebben we één persoon in vaste dienst en nummer twee en drie komen eraan. Zo kunnen mijn compagnon en ik uit de productie stappen en nog meer controleren en ons focussen op de innovatie en lean management", concludeert hij.

5. Blijf vernieuwen 
Zelfs als het product al jaren bestaat, kan het van de markt gestoten worden. Kodak bijvoorbeeld bleef stug volhouden aan fototoestellen met een rolletje en stapte veel te laat over naar digitale fotografie, zodat het roemloos ten onder ging. 

Vernieuwing van een product is belangrijk. Brainstorm daarom met mensen uit andere disciplines. Zo vormt Tins (van oorsprong bouwkundig ontwerper) onder andere samen met zijn compagnon (uit de digitale communicatie) een brainstormteam. Op deze manier kan er vanuit verschillende achtergronden naar een product en de uitvoering worden gekeken.