Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Geen dak, wel zonnepanelen: dit zijn je opties

Beeld © ZonnepanelenDelen.nl

Eneco lanceert vandaag Zonnehub: voor mensen die graag zonnepanelen willen, maar ze niet op het eigen dak kwijt kunnen. Er zijn meer opties voor mensen die willen investeren in zonnepanelen op afstand, en dit zijn ze.

Zonnepanelen worden alsmaar goedkoper en je kunt er ook al geld mee verdienen. Maar ja, wat als je geen dak hebt? Of je dak niet geschikt is? Dan zijn er alsnog een paar opties.

Zonnehub

Eerst maar eens dit gloedjenieuwe initiatief. Via Zonnehub kun je zonnepanelen laten installeren op een dak in de buurt. Van een school of een kantoor bijvoorbeeld. Je betaalt per zonnepaneel, en eentje kost zo rond de 350 euro. Met 14 zonnepanelen ben je volgens Eneco, uiteraard afhankelijk van de grootte van je huis, voor 100 procent voorzien. Het gemiddelde rendement zou 5 procent zijn.

Eneco maakt, net als Solar Greenpoint (zie optie 2), gebruik van de verbeterde postcoderoosregeling. Dat levert je een belastingvoordeeltje op, zodra je zelf of met je buurtgenoten zonnepanelen hebt. Dat is dus wel een voorwaarde bij Zonnehub: er moet een zonnepaneelproject in de buurt zijn of dat moet worden opgericht.

Een andere voorwaarde: je moet klant zijn bij Eneco. Dat maakt het verrekenen met de energierekening ook makkelijker, vertelt een woordvoerder. In de toekomst wil Eneco Zonnehub ook openstellen voor klanten van de concurrenten.

Anders dan Solar Greenpoint hoef je geen administratief proces door die hoort bij het oprichten van een coöperatie, aldus de woordvoerder. Er wordt nog steeds wel een coöperatie opgericht, maar je hebt daar geen 'gedoe' meer van.
 

Solar Greenpoint

Solar Greenpoint lijkt behoorlijk op Zonnehub. Samen met buurtgenoten kun je een zonnepark laten bouwen, op een dak of in een weiland. Je kunt ook meedoen met bestaande zonneparken. Je koopt dan zoncertificaten en wordt mede-eigenaar van de installatie. Je betaalt per zonnepaneel en kunt per project uitrekenen hoeveel geld je bespaart.

De website werkt samen met Greenchoice en Qurrent. Als je daar al klant bent, wordt de opgewekte stroom direct verrekend met de stroom die je hebt verbruikt. Ben je geen klant bij deze energieleveranciers, dan krijg je aan het einde van het jaar de opbrengst van de zonnestroom overgemaakt.

Zonnepanelen delen

Via zonnepanelendelen.nl kun je ook investeren in zonneparken. De website werkt samen met Qurrent, Greenchoice en Essent, maar je hoeft geen klant te zijn bij een van deze energiebedrijven. Het bespaarde bedrag wordt verrekend met je energienota of wordt direct overgemaakt.

Een belangrijk verschil met voorgaande initiatieven: je hoeft niet in de buurt te wonen van een zonnepark, want zonnepanelendelen.nl maakt geen gebruik van de postcoderoosregeling. Dat betekent dus ook dat dat belastingvoordeeltje er niet meer is, maar volgens oprichter Sven Pluut maakt het bedrijf gebruik van andere belastingregelingen waardoor je bij hen niet duurder uit bent.

Je betaalt – anders dan bij de andere twee - niet per paneel, maar kiest voor een bedrag vanaf 25 euro. Via een obligatiesysteem krijg je een deel van de opbrengsten. De drempel om mee te doen is dus wat lager. Je hoeft ook geen lid te worden van een coöperatie. Het gemiddeld rendement is 3,5 procent.

Vrijopnaam 

Nieuwkomer Vrijopnaam is weer iets anders dan de drie voorgangers. Het is namelijk zelf een energieleverancier en werkt niet samen met een grote gevestigde partij. Je moet dus wel overstappen als je voor de panelen van Vrijopnaam kiest.

Na de overstap kun je zonnepanelen kopen, voor 180 euro per stuk. Een prijs die flink verschilt met die van een paneel bij Zonnehub, maar dat komt doordat die laatste gebruik maakt van de postcoderoosregeling. "Je legt dan een hoger bedrag in, en krijgt meer terug via je energierekening. Bij ons is het andersom: je legt een lager bedrag in, en ziet het minder terug op je rekening. Het maakt uiteindelijk financieel geen biet uit," zegt oprichter Bas Wijnen.

Wat je niet zelf opwekt via de gekochte zonnepanelen, wordt alsnog geleverd door Vrijopnaam. Het gaat sowieso om groene stroom, verzekert Wijnen: 60 procent zon en 40 procent wind. Dat deel kun je dan weer niet salderen. Bij Vrijopnaam word je ook automatisch lid van een coöperatie, maar je hoeft niet in de buurt te wonen van een zonnepark. Je koopt panelen uit een bestaand zonnepark en van het ingelegde geld worden weer nieuwe zonneparken gebouwd.  

Heb jij nog meer tips voor in dit artikel? Mail de redactie.