Geld en Werk

Schiphol: helft meer investeren door forse groei aantal passagiers

26 augustus 2016 09:05 Aangepast: 30 juli 2017 13:30
Beeld © ANP

Het aantal passagiers op Schiphol groeit zo snel dat het nodig is om de investeringen met de helft te verhogen, zegt de luchthaven.

In de eerste zes maanden van het jaar vlogen er bijna 10 procent meer passagiers via Schiphol: in totaal 29,7 miljoen. Over het hele jaar zal het aantal passagiers uitkomen op 63 miljoen. Ook het vrachtvolume groeit, al is die toename met 1,6 procent een stuk lager.

Volgens topman Jos Nijhuis van Schiphol bereikt de luchthaven de grenzen van de capaciteit. Dat is volgens hem voor passagiers ook te merken, doordat de kwaliteit van de dienstverlening onder druk zou staan. De investeringen zullen daardoor de komende jaren toenemen van 400 miljoen euro per jaar naar 600 miljoen euro per jaar.

Nieuwe pier

Schiphol maakte eerder al bekend de nieuwe A-pier te gaan bouwen, terwijl verder de terminal wordt uitgebreid. Eerder was KLM boos dat de nieuwe pier naar haar mening te laat gereed zou zijn. 

Eind vorig jaar dacht Schiphol nog in 2016 naar 60 miljoen passagiers te groeien. Dat worden er dus waarschijnlijk 3 miljoen meer. De afgelopen jaren was er soms onrust over de groeiplannen van Schiphol. In de regio zorgt de luchthaven voor geluidsoverlast en luchtvervuiling, maar daar staan honderdduizend banen tegenover. Het aantrekkelijk vestigingsklimaat zou het totale aantal banen zelfs op 300.000 brengen.

Eerder maakte Schiphol bekend met het ministerie van infrastructuur en milieu, stadsregio Amsterdam en de NS te willen investeren in een nieuw station

De investeringsplannen zijn opmerkelijk, omdat recent nog bleek dat Schiphol mogelijk minder kan uitbreiden dan het denkt omdat de geluidsoverlast niet goed wordt gemeten.

Winst daalt

Ondertussen steeg de omzet van Schiphol Groep in het eerste halfjaar nauwelijks (tot 687 miljoen euro). De nettowinst daalde van 221 miljoen euro tot 135 miljoen euro.

Die winstdaling komt doordat vorig jaar de verkoop van een belang in winkelbedrijf Schiphol Airport Retail voor een eenmalige meevaller van 50 miljoen euro zorgde. Verder liggen de afschrijvingen nu hoger, doordat er ook al de afgelopen tijd meer geïnvesteerd is. 

Dat de omzet gelijk bleef komt doordat tegenover het hogere aantal passagiers een daling van de havengelden stond. De havengelden zijn goed voor 60 procent van de omzet.

Schiphol Groep is meer dan Schiphol

Voor de Schiphol Groep is luchthaven Schiphol de belangrijkste activiteit. Daarnaast heeft het ook 100 procent van de aandelen in Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport, 51 procent in Eindhoven Airport en heeft het een belang in Aéroports de Paris. Verder is het actief op onder meer de luchthavens JFK in New York en in Brisbane.

Meer rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore