Geld en Werk

'Scandinavische bank aast op ABN Amro'

06 oktober 2016 18:56 Aangepast: 30 juli 2017 04:30
Beeld © ANP

De Scandinavische bank Nordea zou in het geheim gesprekken hebben gevoerd met ABN Amro voor een fusie van de twee instellingen. De deal zou inmiddels zijn afgewezen.

Dat meldt NRC op basis van een document van het NLFI en ingewijden. Het NLFI is de stichting die namens de staat de aandelen beheert van ABN Amro.

Kennismakingsgesprek

De baas van Nordea, Björn Wahlroos, heeft in juni een kennismakingsgesprek gevoerd met de directeur van het NLFI om de mogelijkheden van een 'fusie' te bespreken. Uit de memo, die NRC in handen heeft, zou blijken dat het NLFI de minister adviseert om het bod van de hand te wijzen.

De stichting noemt het bod "financieel onaantrekkelijk en uiterst risicovol, zo niet praktisch onuitvoerbaar." Bronnen rond het proces bevestigen woorden van die strekking aan RTL Z.

Afspraak met Dijsselbloem

Ook stond er een gesprek gepland tussen minister Dijsselbloem van Financiën en Nordea op 19 september, een dag voor Prinsjesdag. Het blijft onduidelijk of er ook daadwerkelijk is gesproken of dat het aanbod al op voorhand is afgewezen.

Het ministerie en het NLFI willen geen commentaar geven op de zaak.

Reverse takeover

​​Nordea is veel groter dan ABN. Bij de bank met hoofdkantoor in Stockholm werken ongeveer 30.000 mensen. Het ligt voor de hand dat Nordea bij de fusie de dominante partij zou worden. Volgens NRC streefden de Scandinaviërs naar een zogeheten omgekeerde overname via een aandelenruil. Op die manier zou de bank op papier naar Nederland verhuizen en dus een euroland als vestigingsadres krijgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore