Geld en Werk

Feest: zzp'ers kunnen volledige huur van huis aftrekken van winst

17 augustus 2016 18:48 Aangepast: 30 juli 2017 15:30
Beeld © ANP

Zzp'ers met een huurhuis opgelet: je betaalt mogelijk véél te veel belasting. Geen grap. Uit een nieuwe uitspraak van de Hoge Raad blijkt dat zelfstandigen hun volledige huurkosten mogen aftrekken van de winst.

Dat kan flink wat opleveren, blijkt uit een rekenvoorbeeld van Z Today:

Stel: je bent masseur met een praktijkruimte in je huurhuis. Het huis heeft een waarde van 200.000 euro en je betaalt 1.200 euro huur per maand. De jaarlijkse huur van 14.400 euro kan je dan fiscaal aftrekken. Je moet er nog wel even de bijtelling vanaf trekken: 1,85 procent van de waarde van de huurwoning. In dit voorbeeld komt dat neer op 3.700 euro. Onderaan de streep houd je 10.700 euro over en dat je van de winst af mag trekken.

Huis huren is een vermogensrecht

Econoom Mathijs Bouman​ zocht de gevolgen van deze bizarre uitspraak uit. "Het komt hierop neer: huren van een huis geeft je een recht. Het recht om een huis te huren. Dat kan je een vermogensrecht noemen, bepaalde de Hoge Raad. Dat recht kan je op de balans zetten. Dat betekent dat de kosten die je moet maken voor dat recht (de huur), de bedrijfskosten zijn. Het voorbeeld liet zien, dat je dat kan aftrekken." 

Liever kijken dan lezen?

Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden: je moet 10 procent van je tijd thuis werken én dat kunnen aantonen in je uren administratie. "De zzp'er waar deze zaak om begonnen is, een jongen in de bouw, woonde gewoon in een huis van de woningbouwcorporatie. Het gaat dus echt om kleine zzp'ers. Hij doet 10 procent van zijn tijd thuis administratie en mag daarom zijn hele huur (min de bijtelling) af te trekken", zegt Bouman.

Geen geld terugvragen met terugwerkende kracht

Wauw, dat kan je een hoop geld schelen, vooral als je dat bedrag ook met terugwerkende kracht terug kan vragen. Helaas is dat niet het geval. De regeling is nogal ingewikkeld, dus het is aan te raden om eerst naar een belastingadviseur te stappen, als van deze aftrekpost gebruik wil maken.

Andere regels voor kopers

Voor zzp'ers met een koopwoning gelden hele andere regels. Daarvoor geldt dat je een 'zelfstandige werkruimte' nodig hebt, met een eigen ingang, toilet en water. "Een chemisch toiletje in de hoek en ladder uit het raam is niet voldoende. De ruimte moet verhuurbaar zijn aan een onbekende", zegt Bouman. Deze eisen bestaan dus niet voor huurwoningen.

"Dat geeft een dubbele moraal: eerst werden huurwoningen achtergesteld, nu voorgetrokken. Dat is een beetje chaotisch", zegt hij. PvdA zegt tegen RTL Z de regelgeving aan te willen passen. VVD is het totaal met de socialisten oneens. "Het volgende kabinet gaat hier pas wat aan doen", denkt hij daarom.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore