Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Miljoenenboete van AFM voor creditcardbedrijf ABN Amro

Beeld © ANP

Een fikse boete voor het creditcardbedrijf van ABN Amro, International Card Services. Toezichthouder AFM geeft het bedrijf een boete van 2,4 miljoen euro omdat ICS klanten meer liet opnemen of afrekenen met hun creditcard dan op basis van hun inkomen en gezinssituatie verantwoord was.

ICS biedt haar klanten doorlopend krediet aan in de vorm van creditcards met de mogelijkheid om gespreid te betalen. Naar aanleiding van meldingen van klanten heeft de AFM enkele tientallen dossiers onderzocht uit de periode van juni 2012 tot maart 2015. In het overgrote deel daarvan bleek sprake te zijn van overcreditering.

Klanten mochten 15 procent meer betalingen doen dan volgens de kredietlimiet was toegestaan. Bovendien werd bij de vaststelling van de kredietruimte ten onrechte geen rekening gehouden met de eventuele kosten van kinderen.

'Klanten mogelijk in de problemen geraakt'

Door die overtredingen heeft een deel van de klanten van ICS te veel rente en mogelijk ook kosten betaald. Sommigen kunnen volgens de toezichthouder daardoor in financiële problemen zijn geraakt.

ABN Amro liet weten dat ICS volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek en de vastgestelde tekortkomingen in haar dienstverlening heeft hersteld. De creditcardverstrekker heeft daarnaast een regeling vastgesteld om gedupeerde kaarthouders te compenseren. Daarvoor is een bedrag van zo'n 47 miljoen euro opzij gezet.