Geld en Werk

Startup ParkBee gaat de grens over met 1,8 miljoen euro

25 oktober 2016 10:28 Aangepast: 30 juli 2017 00:30
De directie van ParkBee (Rechts: Wouter de Bruijne) Beeld © Jorrit Lousberg

Parkeer startup ParkBee heeft 1,8 miljoen euro opgehaald bij investeerder InnovationQuarter. De oprichters willen dit jaar nog uitbreiden naar Groot-Brittannië. "We beginnen eerst in Engeland, maar daar houdt het hopelijk niet op."

Ze zijn 'slechts' in dertien Nederlandse steden actief, maar toch gaat de van oorsprong Delftse startup nu al het buitenland verkennen. ParkBee - dat parkeerplekken van kantoren toegankelijk maakt voor consumenten - heeft een flinke zak geld opgehaald om dat te realiseren. "We zijn er super blij mee, we hebben namelijk serieuze groeiambities", vertelt Wouter de Bruijne, commercieel directeur.

Die ambities van ParkBee zijn duidelijk. De startup maakt gebruik van andere parkeerapps, zoals Park-line en Parkmobile, om parkeerplekken aan te bieden. Een eigen app bouwen, daar beginnen ze niet aan. "Het grote voordeel nu is dat we géén eigen gebruikersgroep hoeven te benaderen. We werken met grote parkeerapps samen en kunnen daar onze diensten aanbieden. Dat blijven we doen: de kansen liggen voor ons niet in het bouwen van een eigen app, maar in uitbreiding naar het buitenland."

Thumbnail

Voor wat, hoort wat

Dankzij de investering van 1,8 miljoen is dat nu mogelijk, al krijgen ze geen 'gratis' geld. InnovationQuarter (plus vier 'informal investors') krijgen ook een aandeel in het bedrijf, hoe groot wil De Bruijne niet zeggen. "Als je zulke gesprekken voert, weet je van tevoren dat je zeggenschap moet inleveren. Dat is nooit echt een 'ding' voor ons geweest. Het was meer een kwestie van de juiste match vinden."

En die vonden ze bij InnovationQuarter, al moesten ze er nog wel iets voor terug doen. "We zijn pas naar Amsterdam verhuisd, maar InnovationQuarter is een investeringsmaatschappij van lokale overheden in Zuid-Holland." Om het miljoenenbedrag op de bedrijfsrekening bij te schrijven, gaat ParkBee dus ook een Rotterdamse R&D afdeling openen. "Daar moeten de innovaties worden ontwikkeld."

Buitenland roept

Groot-Brittannië is de meest logische keuze voor uitbreiding, ondanks een brexit. "Er zijn een paar variabelen waar we rekening mee houden. Zo moeten de tarieven voor parkeergarages hoog zijn, zodat we flink op prijs kunnen concurreren. Ook is het een kwestie van vastgoed. Er moeten natuurlijk wel genoeg kantoorpanden zijn met eigen garages", vertelt De Bruijne.

Naar eigen zeggen voldoet Groot-Brittannië aan die voorwaarden. "We kunnen daar écht het verschil maken." Bovendien wil ParkBee niet alleen in de Britse hoofdstad parkeerplekken aanbieden. "We kijken ook naar grote steden zoals Birmingham en Bristol. Met Engeland bedoelen we ook echt Engeland."

Dan aarzelt de commercieel directeur eventjes. "Maar we beginnen wel in Londen. Dat is de logische eerste stap."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`