Geld en Werk

Uber wordt verboden in Londen

22 september 2017 12:21 Aangepast: 22 september 2017 12:59
Beeld © Getty images

De dagen van Uber in Londen lijken geteld. Hun vergunning om taxidiensten aan te bieden wordt niet verlengd, maakte organisatie Transport for London (TfL) vandaag bekend.

In een tweet schrijft TfL: 'Uber London Limited is not fit and proper to hold a private hire operator license'. Het bedrijf zou niet voldoen aan de strenge regels van de Londense taximarkt.

 

Greyball

In het bericht schrijft de TfL verder dat Uber niet goed omging met het rapporteren van crimineel gedrag en wordt ingezoomd op de 'Greyball-software' die het bedrijf gebruikt. Daarmee zou het in verschillende steden controle ontwijken, schreef The New York Times al eerder.

De Londense burgemeester Sadiq Khan laat in een bericht op Facebook weten de beslissing van de transportautoriteit te steunen. Uber zelf heeft op de aankondiging nog niet gereageerd.

40.000 drivers

Londen was de elfde stad waar Uber zich vestigde. Er rijden 40.000 mensen als chauffeur voor Uber rond en de app wordt er naar verluidt gebruikt door zo'n 3,5 miljoen mensen.

Het taxibedrijf is al ruim jaar actief op de Londense markt, maar zoals de zaken er nu voor staan, binnenkort dus niet meer. Op 30 september verloopt de huidige licentie van Uber. 

Overwinning

Het verbod wordt gezien als een overwinning voor de traditionele 'black cabs'. Zij strijden al jaren tegen Uber. De 'cabbies', de bestuurders van de zwarte taxi's, moeten voldoen aan veel strengere regelgeving dan Uber-chauffeurs. Dat vinden ze niet eerlijk.

Ondertussen zagen ze met lede ogen aan hoe hun klandizie steeds vaker koos voor een Uber. Ook is er in Londen, net als in andere steden, veel kritiek op de werkomstandigheden van de chauffeurs die voor de taxi-app werken.

Weer een klap voor Uber

Het is de zoveelste klap in korte tijd voor Uber, dat geplaagd wordt door tegenvallers en schandalen. Het bedrijf lag ook in andere landen, waaronder Nederland, het afgelopen jaar onder vuur vanwege het omzeilen van de regelgeving. Ook waren er meerdere meldingen seksuele intimidatie en was er kritiek op de samenstelling van het bestuur.

Uiteindelijk moest topman Travis Kalanick het veld ruimen. Daarbovenop leed Uber in 2016 een miljardenverlies en vertrok de ene na de andere topmanager bij het bedrijf.

Of het ook betekent dat Uber definitief verdwijnt van de Londense straten is overigens niet bekend. Uber kan nog met TfL in gesprek om te kijken of er mogelijkheid is om wel aan de voorwaarden te voldoen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore