Steeds meer starters sluiten een hypotheek af zonder NHG-garantie. De premie is te duur, denkt Vereniging Eigen Huis. Die moet dan ook omlaag, vindt de belangenvereniging voor huizenbezitters.
Huizenkopers die de zekerheid willen dat bij een eventuele verkoop geen restschuld overblijft, kunnen een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarvoor betaal je wel een premie, één procent van het aankoopbedrag. Dat geld wordt in een waarborgfonds gestort.
Puilt uit
Maar volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) puilt het fonds inmiddels uit. Er is meer dan een miljard euro in kas, berekent de belangenvereniging. Dat is meer dan het dubbele van tien jaar geleden. Aan de andere kant zorgen herstel van de economie en van de woningmarkt dat het risico voor NHG lager is, er worden immers veel minder huizen met een restschuld verkocht.
"De premie voor hypotheken met NHG kan daarom flink omlaag. De omvang van de reserves in relatie tot de risico's biedt hiervoor méér dan voldoende ruimte", zegt Rob Mulder, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis.
Te duur
En dat is nodig ook, zegt de directeur. "Op dit moment is NHG voor veel mensen gewoon te duur. We horen dan ook steeds vaker dat starters deze hypotheekzekerheid vanwege de hoge premie links te laten liggen." Exacte cijfers koppelt de belangenvereniging daar niet aan.
De kosten voor het afdekken van hypotheekrisico's lopen namelijk al gauw in de duizenden euro's. Hypotheken tot 247.450 euro komen in aanmerking voor NHG-garantie. Bij een dergelijke hypotheek gaat het om een bedrag van 2.475 euro.
Maximaal leenbedrag omlaag
Omdat je vanaf volgend jaar niet meer mag lenen dan de woningwaarde moeten alle bijkomende kosten, waaronder de NHG-premie, met eigen geld worden betaald. Wel krijgen huizenkopers met NHG een rentekorting van hun hypotheekverstrekker.
VEH wil nu dat de politiek maatregelen neemt om de premie voor volgend jaar te verlagen.