Geld en Werk

Staatsschuld verder afgenomen: nog 'maar' 421 miljard in de min

22 september 2017 07:09 Aangepast: 22 september 2017 11:25

De overheidsschuld is in de eerste helft van het jaar met bijna 14 miljard euro gedaald naar 421 miljard euro. Dit komt overeen met 58,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp) en is de laagste schuldquote sinds 2010.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. De inkomsten stegen in het eerste halfjaar met ruim 5 miljard euro ten opzichte van 2016. Dit kwam voornamelijk door hogere belastingopbrengsten. De loon- en inkomstenbelasting en de sociale premies brachten bijna 4 miljard meer op, de vennootschapsbelasting bracht 1 miljard meer in het laatje.

Ook nam de schuld verder af door de verkoop van financiële bezittingen. Zo verkocht de staat in de eerste helft van dit jaar z'n aandelen in verzekeraar ASR voor bijna 2 miljard euro. Ook werd afscheid genomen van een gedeelte van haar belang in ABN Amro voor 1,5 miljard euro. Daarnaast ontving de overheid 2 miljard euro uit derivaten.

Norm van 60 procent

Het overheidssaldo over de periode van het derde kwartaal van vorig jaar tot en met het tweede kwartaal van 2017 komt uit op een overschot van 1,1 procent van het bbp.

De overheidsschuld uitgedrukt als percentage van het bbp op jaarbasis wordt de schuldquote genoemd. Eind 2016 bedroeg deze nog 61,8 procent. Dit was boven de Europese norm van 60 procent aan het eind van een kalenderjaar.

Miniatuurvoorbeeld

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore