Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zzp

Tweede Kamer wil dit jaar nog duidelijkheid voor alle zzp'ers

30 september 2016 04:51 Aangepast: 30 juli 2017 06:00
Beeld © ANP

Er moet snel een eind komen aan de onzekerheid voor zzp'ers. De Tweede Kamer eist nog voor het einde van het jaar duidelijkheid voor zowel zzp'ers als opdrachtgevers.

In mei van dit jaar ging de nieuwe wet DBA in, die gaat over de juridische relatie tussen de zzp'er en zijn opdrachtgever. Is een zelfstandige bouwvakker wel echt zelfstandig? Of werkt hij al tijden voor dezelfde baas, maar wil die hem alleen maar inhuren en niet in dienst nemen om zo goedkoper uit te zijn omdat er geen sociale premies hoeven worden afgedragen? 

Belangrijkste verandering in de nieuwe wet is dat de Belastingdienst niet langer vooraf een verklaring verstrekt waarin verzekerd wordt dat een zelfstandige ook daadwerkelijk zelfstandig is en de werkgever dus geen loonbelasting verschuldigd is.

Huiverig

Nu die duidelijkheid er niet is, zijn veel werkgevers huiverig om zzp'ers in te huren. Die lopen zo veel werk mis. Twee weken geleden nog bleek dat een kleine 30.000 zzp'ers hun werk daardoor zijn verloren. 

Wie zekerheid wil, kan nu bij de belastingdienst terecht. Daar kan een contract worden beoordeeld of er wel echt sprake is van een zelfstandige die wordt ingehuurd en niet van een verborgen dienstverband. Maar dat kost veel tijd.

Staatssecretaris Wiebes probeert die zorgen weg te nemen. Hij verzekert dat de belastingdienst voorlopig coulant blijft en geen boetes gaat uitdelen, zolang de onduidelijkheid er nog is. "Maar zorgvuldigheid is belangrijker."

Meer op rtlnieuws.nl:
'Bijna 30.000 zzp'ers zonder werk door wet DBA'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore