Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dit is wat een ondernemer verdient

Beeld © ANP

Voor jezelf beginnen, dat doe je vaak voor de vrijheid, onafhankelijk, de mogelijkheid om zélf iets te bouwen en... het geld?

Wat werknemers ongeveer verdienen weten we al een tijdje. Maar wat verdient een gemiddelde zelfstandige nou eigenlijk? Ondernemersplatform Sprout zocht het uit in een enquête onder 500 ondernemers.

Grote verschillen

Het verschil tussen ondernemers met personeel en ondernemers zonder personeel is - niet verrassend - groot. Een zzp'er verdient gemiddeld 45.000 euro bruto, een ondernemer met personeel gemiddeld 80.000 euro. Ter vergelijking: de gemiddelde Nederlander verdient dit jaar in dienstverband 36.000 euro bruto, volgens een schatting van het Centraal Planbureau.

Driekwart van de respondenten laat zijn of haar inkomen afhangen van het bedrijfsresultaat. En niet elk bedrijf maakt winst - vorig jaar draaide zo'n 15 van de ondervraagde bedrijven verlies - dus dan is het inkomen mager. Het uitbetalen van een (riant) loon of een management fee moet er dus wel vanaf kunnen, laten de ondernemers weten. 

Bewijs van succes

Ondernemers zijn over het algemeen tevreden over hun inkomen: twee derde vindt het (ruim) voldoende. 7 procent zegt het zelfs 'riant' te vinden. Niet gek, want die groep verdiende gemiddeld 180.000 euro. Zo'n 30 procent is negatief over zijn inkomen en vindt het te laag. Het ideale inkomen vinden ondernemers gemiddeld 120.000 euro; ver boven wat de meesten daadwerkelijk verdienen.

Geld betekent voor de meesten vrijheid, onafhankelijkheid en zekerheid, maar ze geven het ook graag uit: aan leuke dingen, of aan spullen zoals een huis, auto of kunst. Het telt ook als een vorm van bewijs: dat ze succes hebben met hun bedrijf en ideeën.