Geld en Werk

Inwoners Almere en Lelystad tillen verzekering het vaakst

12 mei 2016 09:26 Aangepast: 31 juli 2017 12:30
Beeld © ANP

Inwoners van Flevoland frauderen relatief het meest met verzekeringen. Ook worden zij het vaakst opgenomen in het landelijk waarschuwingssysteem van verzekeraars.

Dat blijkt uit een rapport van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit van het Verbond van Verzekeraars. Per 10.000 inwoners wordt bij 15,1 inwoners uit Flevoland fraude vastgesteld en geregistreerd. Dat is bijna twee keer zo vaak als bij inwoners van Friesland.

Flevolanders worden gevolgd door inwoners van Zuid-Holland, Limburgers, Brabanders en inwoners van Overijssel. Net als Friezen sjoemelen Zeeuwen en Gelderlanders minder.

Lelystad

Binnen Flevoland komt bijna 60 procent van de fraudemeldingen uit Almere, terwijl daar slechts ongeveer de helft van het aantal inwoners van de nog jonge provincie woont. Toch is de kans dat iemand is opgenomen in het frauderegister van verzekeraars nog wat groter voor inwoners van Lelystad (1,8 per 1000 inwoners, tegen 1,7 voor Almere).

Nederlanders die de verzekering tillen zijn in zeven van de tien gevallen een man. In elke provincie wordt het vaakst gefraudeerd met motorrijtuigenverzekeringen. In heel Nederland gaat het om twee derde van de opnames in het frauderegister. Daarna volgen brandverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekeringen en reisverzekeringen.

Per provincie zijn er wel verschillen, zo sjoemelen Drenten meer met zorgverzekeringen, terwijl in Overijssel en Utrecht reisverzekeraars juist vaker slachtoffer zijn.

Motorrijtuigenverzekeringen

Bij motorrijtuigenverzekeringen gaat het met name om Nederlanders tot 45 jaar die frauderen. In alle provincies staat gesjoemel met motorrijtuigenverzekeringen bovenaan, gevolgd door brandverzekeringen.

Opvallend is dat vrouwen jonger zijn dan mannen als ze de verzekering oplichten. Vrouwen zijn gemiddeld bijna 32 als ze worden geregistreerd, terwijl mannen gemiddeld twee jaar ouder zijn. Alleen bij zorgverzekeringen zijn vrouwen ouder: in de leeftijd van 45 tot 50 jaar wordt daar het vaakst gerommeld met aangifte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van