Geld en Werk

Familie Heineken koopt voor 200 miljoen aandelen bij

21 september 2017 17:49 Aangepast: 21 september 2017 20:30
Beeld © ANP

Charlene de Carvalho, de erfgename van Freddy Heineken, heeft voor 200 miljoen euro aandelen Heineken Holding bijgekocht. Daarmee heeft zij de financiële ademruimte van de biergigant voor toekomstige overnames vergroot.

Althans, die aandeleninkoop is gedaan door het investeringsvehikel L’Arche Green, dat zij beheerst. Hierin hebben de brouwfamilies De Carvalho-Heineken en Hoyer hun belangen in Heineken ondergebracht.

Charlene de Carvalho, dochter van Freddy Heineken, bezit 88,7 procent in dit investeringsvehikel. Dat bezat begin dit jaar 51,7 procent in de beursgenoteerde houdstermaatschappij Heineken Holding. En die bezit nipt meer dan 50 procent van bierproducent Heineken NV.

Miniatuurvoorbeeld

Dankzij deze slimme getrapte constructie beschikken de families over een controlerend belang in de biergigant, zonder dat ze meer dan de helft van de aandelen in de brouwer hoeven te bezitten.

Mexicaanse aandelen

Dat het investeringsvehikel van Charlene de intentie had om voor 200 miljoen euro bij te kopen, werd maandag al bekend. Toen kondigde de Mexicaanse grootaandeelhouder Femsa aan voor ruim 2,5 miljard euro aandelen Heineken te verkopen. Daarbij liet L’Arche Green weten een deel van de 'Mexicaanse' aandelen te willen overnemen.

Uit het register van beurswaakhond AFM blijkt dat dit inmiddels daadwerkelijk is gebeurd. Volgens het register kocht De Carvalho op 19 september ruim 2,5 miljoen aandelen Heineken Holding bij, tegen een prijs van 78 euro per aandeel. Totaal prijskaartje: zo’n 200 miljoen euro.

Het totale aandelenpakket waarover zij via L’Arche Green de controle heeft, komt dankzij de aankoop op ruim 151 miljoen aandelen, met een waarde van 11,8 miljard euro.

Financiële ademruimte

Met de aandeleninkoop versterkt de familie Heineken de financiële ademruimte die Heineken heeft bij toekomstige overnames. Als Heineken of Heineken Holding aandelen uitgeeft, zou de familie door verwatering de controle over de brouwer kunnen verliezen.

Des de groter het belang van de familie nu is, hoe meer aandelen uitgegeven kunnen worden zonder controleverlies. Dankzij de aandeleninkoop van 200 miljoen euro kan de biergigant 800 miljoen euro méér aan nieuwe aandelen uitgeven.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore