Geld en Werk

Reconstructie: het vertraagde ontslag van NS-topman Huges

06 augustus 2015 14:12 Aangepast: 06 september 2015 17:11
Timo Huges, oud-topman van NS. Beeld © ANP

Oud-topman Timo Huges krijgt van de NS 175.000 euro mee. Maar hij had toch gesjoemeld én hij zou toch geen ontslagvergoeding meekrijgen? Hoe zat het ook alweer?

De onrust rond NS-topman Huges begon al in maart, toen concurrenten Veolia en Arriva naar kartelwaakhond ACM stapten om te protesteren tegen machtsmisbruik door de NS bij de aanbesteding van de concessie voor het openbaar vervoer in de provincie Limburg. NS had deze aanbesteding in februari gewonnen. Maar volgens de concurrenten alleen omdat ze voor de aanbesteding noodzakelijke informatie niet doorgaf aan de concurrenten.

Schorsing
Tot ieders verrassing schorste NS in april zelf twee directieleden van dochterbedrijf Qbuzz, omdat zij tegen de regels informatie over concurrenten had ontvangen van een ex-medewerker van Veolia. Huges leek toen nog buiten schot te blijven. Huisadvocaat De Brauw vond in een voorlopig onderzoek geen aanwijzingen voor zijn betrokkenheid bij of kennis van de onregelmatigheden. Een van de geschorste directeuren beweerde echter meteen dat Huges wel op de hoogte was.

Op 3 juni maakte kartelwaakhond ACM een vernietigend rapport over de omstreden aanbesteding in Limburg openbaar. ACM concludeerde daarin dat NS zich inderdaad niet aan de regels had gehouden. Het vervoersbedrijf zou informatie niet hebben gedeeld met de concurrentie, en concurrentiegevoelige informatie over Arriva en Veolia hebben doorgespeeld aan haar eigen dochterbedrijf. Huges bleek bij het doorspelen van die informatie te zijn betrokken. Hij stuurde een aan hem geadresseerde mail met vragen van vervoersbedrijf Veolia door naar NS-dochter Qbuzz. Het doorspelen van informatie is strikt verboden.

Bom barst
De bom barstte echter pas twee dagen later, toen de onderzoekers van advocatenkantoor De Brauw constateerden dat Huges niet de volledige waarheid had gesproken over zijn betrokkenheid van de zaak uit april. Daarmee verdween bij de aandeelhouder van overheidsbedrijf, in de persoon van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, alle vertrouwen in Huges. Uit een gesprek met de NS-topman maakte president-commissaris Carel van den Driest op 5 juni op dat Huges de eer aan zichzelf hield, en zijn functie neerlegde. Later ontkende Huges dat echter, en maakte hij aanspraak op minimaal de doorbetaling van salaris tijdens de opzegtermijn. 

Dat wist Dijsselbloem echter niet, toen hij tijdens een kamerdebat op 9 juni benadrukte dat Huges als mede-verantwoordelijke voor de grote fouten bij de aanbesteding in Limburg geen vertrekpremie zou ontvangen. Later dreigde de ex-topman naar de rechter te stappen, met een claim van 180.000 euro. Als gevolg van het rommelige ontslag bleek de juridische positie van NS zo verzwakt, dat een vertrekpremie toch niet was te vermijden. Vandaag maakte NS bekend Huges in het kader van een schikking 175.000 euro te betalen. 

Het gerommel rond het ontslag van Huges kostte ook de president-commissaris zijn functie. Van den Driest stapte eind juni op vanwege de slechte communicatie tussen NS en het Ministerie van Financiën. 

ZIE OOK: Ontslagen NS-topman Huges krijgt 175.000 euro mee

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore