Geld en Werk

NS-topman: vergoedingen ontslagen topmannen 'niet leuk'

02 maart 2016 08:34 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

De NS heeft met tegenzin ontslagvergoedingen moeten betalen aan bestuurders Timo Huges en Jeff Hoogesteger, zegt de nieuwe topman van NS, Roger van Boxtel.

Huges en Hoogesteger moesten het veld ruimen na gerommel met een aanbesteding in Limburg. Door een onzorgvuldige ontslagprocedure was NS gedwongen Huges 175.000 euro mee te geven, plus 65.000 euro voor zijn advocaatkosten. Hoogesteger kreeg 250.000 euro en maximaal 75.000 advocaatkosten, omdat bij hem geen gronden waren voor ontslag op staande voet.

Pikant
De ontslagvergoedingen zijn pikant omdat minister Dijsselbloem (Financiën) bij het ontslag van beide topmannen zei dat ze wat hem betreft geen cent zouden meekrijgen. Het ministerie is namens de staat de enige aandeelhouder van het spoorbedrijf. 

Toen bekend werd dat NS een schikking had getroffen met Hoogesteger, zei Dijsselbloem daar een 'nare bijsmaak' aan over te houden en noemde het 'buitengewoon vervelend'. Dijsselbloem bevestigde dat het bedrag nogal onrechtvaardig lijkt, voor iemand die zijn baan kwijtraakte na mogelijke fraude en rept over een 'graat in de keel'.

'Nooit leuk'
Ook de ontslagvergoeding van Huges moest Dijsselbloem tandenknarsend toestaan, omdat Huges een opzegtermijn in zijn contract had staan, zelfs bij een ontslag op staande voet. 

"Ja, dat vind ik ook nooit leuk", reageert Van Boxtel op de ontslagvergoeding voor Hoogesteger. "Iedereen die thuis zit zal denken: jeetje", kan hij zich de verontwaardiging voorstellen. Maar volgens hem had NS weinig keuze omdat een rechtszaak misschien nog veel duurder zou uitvallen. 

Die lezing wordt bevestigd in een brief die Dijsselbloem gisteren naar de Kamer stuurde. Daarin schrijft hij in antwoord op Kamervragen dat het plan van NS om geen schadevergoeding aan Hoogesteger te betalen 'niet haalbaar bleek'. De raad van bestuur concludeerde volgens de minister dat ontslag op staande voet ongegrond was en zag daarom af van verdere rechtszaken, omdat er 'een aanzienlijke kans' was dat die nog ongunstiger voor NS zouden uitpakken.  

Bekijk hier Van Boxtels reactie op de ontslagvergoeding van Hoogesteger: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore