Geld en Werk

Deze pakketbezorgers willen even jouw aandacht

01 november 2016 06:01 Aangepast: 01 november 2016 06:28
Een pakketbezorger van PostNL. Beeld © ANP

Pakketbezorgers, er wordt veel op ze gemopperd. Ze komen te laat, vallen je lastig met het zoveelste pakket van de buren of zijn onvoorzichtig met je aankopen. Twee bezorgers die hun werk naar eer en geweten doen, willen daar graag op reageren, want het werk is zwaar en die klanten zijn ook niet altijd lieverdjes.

"We hebben je gemist, je telefoon ligt in de blauwe kliko." Het briefje van een bezorger van DHL die een kostbaar pakketje in de papierbak achterliet, zorgde op de Facebookpagina van RTL Nieuws voor een stroom aan reacties van ontevreden klanten.

In het speelhuisje

Achter de bloempot, in het speelhuisje van kinderen of gewoon midden op de oprit. Bezorgers zouden overal ongevraagd pakketjes achterlaten. Soms wel met een briefje in de brievenbus, andere keren vonden mensen hun bestelling pas dagen later (natgeregend) in de tuin.

Tussen al die klachten lieten ook twee bezorgers van zich horen. Elwin (18) en Jennifer (21) vertellen over hun soms best zware werk en de manier waarop ze behandeld worden.

'Heerlijk werk'

Elwin Hammer is sinds een maand pakketbezorger. Hij werkt op zaterdag en verdient 20 tot 30 euro voor een ochtend bezorgen. Heerlijk werk, vindt hij het. Eigen muziek op, frisse lucht, eigen baas. Vrijheid. Beter dan vakkenvullen in de supermarkt.

"We krijgen per pakketje betaald", zegt hij. "Het bedrag dat we krijgen, hangt af van het formaat, gewicht en of je meer pakketjes in de straat hebt. Als je bij mensen zelf of hun buren bezorgt krijg je 100 procent van het bedrag. Als mensen niet thuis zijn en je het pakket weer mee terug moet nemen, krijg je maar 50 procent. Dus als niemand de deur open doet, kan dat wel even zuur zijn."

Niet altijd thuis

"Mensen zijn regelmatig niet thuis. Soms kan ik alle pakketjes bezorgen, maar soms kom ik met tien pakketjes terug, terwijl ik meestal tussen de twintig en vijftig pakketjes per dienst bezorg. Ik denk dat veel mensen niet weten dat we per pakketje betaald krijgen, anders zouden ze wel voor ons klaarstaan, toch?"

Elwin heeft nog nooit zelf besloten om een pakketje achter te laten in een kliko. "Wel op verzoek van de klant, dat heb ik drie keer gedaan. Ik kwam een keer de klant op straat tegen. Die zei: leg het pakketje maar ergens achter de aanhanger. Dat vond ik prima. Een andere keer hing er een briefje dat ik het pakketje in de achtertuin in het tuinhuisje moest leggen. Als de klant het vraagt doe ik het, tenzij er een handtekening nodig is. Ik ga er niet zelf voor tekenen."

Zwaar werk

Jennifer van de Kerkhof bezorgt op doordeweekse avonden en op zaterdagochtend pakketjes. "Ik vind het best leuk", zegt ze. "Het werk is ideaal te combineren met van alles."

Maar ze vindt het ook wel zwaar. "Ik moet een uur van tevoren aanwezig zijn om mijn pakjes in te scannen, en voor die tijd krijg ik niet betaald. En niet iedereen heeft respect voor de bezorger, mensen weten niet dat de lonen laag liggen. We krijgen 70 cent per pakketje, en voor kleine pakketjes minder."

"Tegen klagende klanten zou ik willen zeggen dat ze het zelf maar eens een weekje moeten proberen. Sommige collega's houden het geen week vol. Je moet door weer en wind die pakketjes bezorgen, en bij mensen met een appartement moet je al die trappen op. En vaak zijn mensen niet thuis, soms wel drie keer achter elkaar niet. Maar je moet wat, in deze tijd."

`