Geld en Werk

Omzet zzp'ers daalt niet, ondanks gehate Wet DBA

20 april 2017 17:49 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

De omzet van zzp'ers is het afgelopen jaar niet gedaald, maar juist iets gestegen. Opmerkelijk, want veel zelfstandigen zonder personeel klagen dat ze door de nieuwe Wet DBA opdrachten zijn kwijtgeraakt.

Uit cijfers die staatssecretaris Wiebes van Financiën zojuist naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, zou moeten blijken dat het allemaal reuze meevalt. Althans, als je naar de omzet kijkt.

Omzet neemt toe

De gemiddelde omzet van zzp'ers nam voor bijna alle groepen juist toe het afgelopen jaar. Vooral zelfstandigen in de bouw zagen hun omzet flink stijgen. De toenemende omzet heeft overigens vooral met de aantrekkende economie te maken. 

Toch is de gevreesde omzetdaling uitgebleven. De staatssecretaris geeft wel toe dat het eventuele effect van de nieuwe wet (die overigens pas op zijn vroegst op 1 januari 2018 ook daadwerkelijk gehandhaafd wordt) niet te 'isoleren' is.

Cijfers zeggen niet alles

Met andere woorden: welk effect de nieuwe regels hebben op de omzet van zzp'ers is afhankelijk van meerdere factoren. Daardoor is het in theorie ook mogelijk dat de Wet DBA wel degelijk een negatief effect heeft op de omzet, maar dat de goed draaiende economie dat effect weer goedmaakt.

Ook heeft de Belastingdienst geen onderscheid gemaakt tussen zzp'ers die in de zakelijke dienstverlening (waarvoor de Wet DBA een pijnpunt is) en zelfstandigen die hun diensten leveren aan consumenten (die er geen hinder van ondervinden). Alle omzetcijfers zijn op een hoop gegooid, waardoor het lastig is om de invloed van de nieuwe wet te staven.

Kwart zzp'ers opdrachten kwijt

De Wet DBA is de vervanger van de oude VAR. Die gaf werkgevers altijd de zekerheid dat zzp'ers niet door de Belastingdienst werden gezien als werknemers. De nieuwe Wet DBA moet met behulp van zogenaamde modelcontracten schijnzelfstandigheid tegengaan, maar daardoor durven veel werkgevers het niet meer aan om zzp'ers in te zetten. 

Vorige week bleek uit onderzoek dat een kwart van de zzp'ers werk is kwijtgeraakt door de invoering van de wet DBA.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van