Geld en Werk

'Autoverzekeringen snel duurder geworden, vooral jongeren de dupe'

06 juni 2016 07:52 Aangepast: 31 juli 2017 07:00
Beeld © ANP

De kosten van autoverzekeringen gaan snel omhoog, blijkt uit onderzoek van Independer. Doordat autoschade flink duurder is geworden om te repareren, hebben veel verzekeraars hun premies verhoogd.

Vooral WA-verzekeringen - aansprakelijkheidsverzekeringen - zijn sterk in prijs gestegen. Die kosten op dit moment gemiddeld 89 euro meer dan in december vorig jaar, een stijging van 20 procent. Beperkt cascoverzekeringen werden gemiddeld 73 euro duurder en allriskverzekeringen 65 euro.

Jongeren tussen 18 en 24 jaar krijgen de grootste stijging op hun bord. Eind vorig jaar betaalde je als jonge chauffeur gemiddeld 844 euro voor een nieuwe verzekering, nu 1012 euro.

Schade duurder

De stijging komt waarschijnlijk voort uit een oproep van De Nederlandsche Bank, denkt Independer. De bank heeft verzekeraars opgeroepen om de premies te verhogen, vooral die van WA-verzekeringen. DNB deed dat omdat verzekeraars er afgelopen jaar verlies op leden op autoverzekeringen, doordat het duurder wordt om schade aan auto's te repareren.

Het aantal schademeldingen aan auto's nam de afgelopen jaren af, maar het gemiddelde bedrag van een reparatie nam toe, blijkt uit cijfers van het Verbond van verzekeraars. Kostte een gemiddelde reparatie in 2010 nog 1350 euro, in 2014 is dat gestegen naar 1900 euro. "Een auto is tegenwoordig meer een computer dan een stuk plastic. Vroeger was een bumper gewoon een stuk plastic, nu zitten er vaak allemaal sensoren en camera's in", legt woordvoerder Rudi Buis uit. "Daarnaast zijn de kosten voor letselschadeadvocaten en gerechtskosten flink toegenomen. Dat maakt tegenwoordig zo'n 400 tot 500 miljoen euro van de 2 miljard aan schadekosten uit."

'Verzekeraars leggen niet uit'

De Consumentenbond ziet de laatste maanden dan ook een regen van klachten voorbij komen. "Wij worden veel gebeld door mensen die een plotselinge premiestijging hebben gekregen en daar heel verontwaardigd over zijn", vertelt woordvoerder Sandra de Jong. "Mensen rijden vaak al jaren schadevrij - soms zelfs al 25 jaar - betalen netjes hun premie, en snappen niet waarom ze ineens een forse stijging op hun premie krijgen."

Het is een manco dat verzekeraars hierover niet communiceren, vindt de bond. "Verzekeraars zijn niet transparant over de reden van verhogingen, maar zouden dat wel moeten zijn. Je hoort het tenslotte ook als je premie omhoog gaat door je leeftijd of een verhuizing."

'Oplossing: goed gedrag belonen'

Algemeen directeur Ruud Martens van Independer ziet andere oplossingen dan premieverhogingen. "Verzekeraars zouden kunnen kijken hoe ze hun kosten verder kunnen verlagen. Ook kan innovatie een kostenbesparing opleveren. Met bijvoorbeeld rijgedragverzekeringen snijdt het mes aan twee kanten. Automobilisten worden beloond voor correct rijgedrag en de schadelast kan daardoor dalen."

Nog niet alle verzekeraars hebben hun premies verhoogd, maar Independer verwacht dat dat nog wel dit jaar gebeurt.

Te veel aanbieders

Het Verbond van verzekeraars ziet een consolidatieslag aankomen in de sector. "De markt is heel concurrerend, er zijn veel aanbieders die stunten met lage premies", zegt Buis. "De laatste vijf, zes jaar gaat de markt daarom al in het rood op autoverzekeringen, waarvan de laatste twee jaar behoorlijk. Dat kan niet lang zo doorgaan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van