Geld en Werk

Akzo-jager Elliott bij nieuwe rechtszaak gesteund door York Capital

11 juli 2017 13:05 Aangepast: 07 augustus 2017 09:44
Elliott-eigenaar Paul Singer Beeld © EPA

Hedgefonds Elliott, de luis in de pels van AkzoNobel, wordt bij de nieuwe gang naar de rechter weer gesteund door de Amerikaanse vermogensbeheerder York Capital Management. Dat bevestigt de advocate van York, Mijke Sinninghe Damsté, aan RTL Z.

Akzo-aandeelhouder Elliott stapte in mei naar de Amsterdamse Ondernemingskamer, om een vergadering af te dwingen waar de aandeelhouders zouden kunnen stemmen over het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans. Akzo weigerde deze vergadering te organiseren.

Elliott ziet Burgmans als de belangrijkste sta-in-de-weg voor een toenadering van Akzo en het Amerikaanse PPG, dat de Nederlandse verf- en chemiebedrijf in de eerste helft van dit jaar trachtte over te nemen. Elliott verloor de zaak voor de Ondernemingskamer, maar kondigde vorige week aan hetzelfde verzoek in een kort geding aan de voorzieningenrechter voor te willen leggen.

Te weinig

Vorige week onthulde Elliott ook dat het belang in AkzoNobel inmiddels fors is verhoogd, van 5,02 procent begin juni tot het huidige niveau van 9,5 procent. Dat is net te weinig om Akzo op eigen kracht te verzoeken om een buitengewone aandeelhoudersvergadering te organiseren. Daarvoor is een belang van 10 procent nodig.

Bij de rechtszaak voor de Ondernemingskamer werd Elliott gesteund door een handvol andere ontevreden aandeelhouders, waardoor het totale belang ruim boven die 10 procent uitkwam. Bij de nieuwe gang naar de rechter heeft Elliott dankzij het gestegen eigen belang niet zoveel externe steun nodig, en is het makkelijker om een lijn te trekken. 

Die steun blijkt Elliott dus te hebben gevonden bij de Amerikaanse investeringsmaatschappij York. Die steunde in mei ook al de zaak voor de Ondernemingskamer. Toen bezat York een belang van 0,58 procent. Zelfs als York in de tussentijd niet heeft bijgekocht, is dat bescheiden aandelenpakket genoeg om Elliott voldoende steun te geven.

York ontevreden

York Capital Management is een vermogensbeheerder uit New York. Voor de Ondernemingskamer stelde de advocate van York in mei dat Akzo verplicht was tot 'open en constructief overleg met PPG'. Ook zou Akzo volgens York het belang van de aandeelhouders onvoldoende in het besluitvormingsproces betrekken, en onvoldoende informatie over haar stand alone strategie geven.

Elliott stelde vorige week overigens opnieuw dat nog veel meer aandeelhouders ontevreden zijn over Akzo. Uit een recent - door Elliott betaald - onderzoek zou zijn gebleken dat 32 procent van de aandeelhouders ontevreden is over de manier waarop de top van Akzo PPG afhield. Van de aandeelhouders zou 21 procent helemaal geen vertrouwen in het topmanagement van Akzo hebben.

Voor de zaak bij de voorzieningenrechter is nog geen zittingsdatum bekend.

UPDATE 18 UUR: Akzo Nobel ziet af van de ontmoeting met Elliott, die gepland stond voor 12 juli. Dat bevestigt Akzo tegenover RTL Z, na berichtgeving door Bloomberg.

Tijdens deze ontmoeting zouden de partijen nader tot elkaar proberen te komen. Maar Akzo zegt geen heil meer in de bijeenkomst te zien als gevolg van de aanhoudend agressieve houding van het Amerikaanse hedgefonds. Elliott wilde geen commentaar geven op de afgezegde afspraak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van