Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Huges nog niet herbenoemd bij Havenbedrijf

01 maart 2016 14:36 Aangepast: 01 augustus 2017 06:30

Voormalig NS-topman Timo Huges is nog niet herbenoemd als toezichthouder bij het Havenbedrijf Rotterdam. Dat bevestigt een woordvoerder tegenover RTL Z. Het uitblijven van de herbenoeming is opmerkelijk, omdat Huges’ termijn gisteren afliep.

Huges raakte afgelopen zomer in opspraak als topman van staatsbedrijf NS. Door zijn betrokkenheid bij gesjoemel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg verloor minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën het vertrouwen in hem.

Ter discussie
Als gevolg van zijn gedwongen vertrek bij de NS kwam Huges’ bijbaan als commissaris bij het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) ook ter discussie te staan. Huges houdt sinds 2012 toezicht op de beheerder van de Rotterdamse haven, die in handen is van de gemeente Rotterdam en het Rijk.

Na een mislukte poging door het ministerie van Financiën om Huges bij het Havenbedrijf te ontslaan, stelde Dijsselbloem dat er geen zwaarwegende reden voor een onmiddellijk ontslag was. Maar het bleef de vraag of Huges aan het einde van zijn eerste zittingstermijn zou worden herbenoemd.

Eind januari liet het Havenbedrijf tegenover RTL Z weten Huges graag herbenoemd te willen zien. Dijsselbloem, die als grootaandeelhouder van het Havenbedrijf de commissarissen benoemt, zei vervolgens te wachten op zijn formele nominatie. Gisteren liep de termijn van Huges af. Maar volgens een woordvoerder is hij nog niet herbenoemd. "Er is nog steeds ruimte voor een herbenoeming. Op het moment dat daarover duidelijkheid is, zullen we open kaart spelen."

Genoeg toezichthouders
Het Havenbedrijf wil niet ingaan op de reden van het uitblijven van de herbenoeming. "Daar kan ik niet op ingaan, en ik wil er ook niet over speculeren", aldus de woordvoerder. Huges en de gemeente Rotterdam wilden vanmiddag geen toelichting geven. "Ook nu Huges geen commissaris is, beschikt het Havenbedrijf over genoeg toezichthouders", aldus de woordvoerster van de gemeente Rotterdam.

Volgens Dijsselbloem is Huges nog helemaal niet door het Havenbedrijf voorgedragen voor herbenoeming. "De procedure voor de herbenoeming is aangehouden. Ik wacht de voordracht af", zei de minister vanmiddag in het wekelijkse gesprek met RTL Z. Het Havenbedrijf bevestigt dat. President-commissaris Rutger van Slobbe, die de voordracht moet doen, wil niet toelichten waarom Huges nog niet is voorgedragen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore