Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Kleinere bedrijven voelen krapte op arbeidsmarkt het meest

Beeld © Archieffoto ANP

De lage werkloosheid en de mismatch op de arbeidsmarkt is op dit moment vooral voelbaar in de ICT-sector. In het algemeen lukt het kleinere bedrijven (tot maximaal 50 werknemers) het minst goed om hun openstaande vacatures opgevuld te krijgen.

De ICT is het al sinds 2015 de sector waar werkgevers het meeste problemen hebben om voldoende personeel te vinden, schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een kwart van de ICT-bedrijven in Nederland kampt met een personeelstekort. Daardoor verwachten ze minder te kunnen produceren dan wanneer er wel genoeg krachten beschikbaar zouden zijn. 

Per sector loopt situatie sterk uiteen, aldus het statistiekbureau. In de horeca zegt dik 11 procent te weinig personeel te hebben. In de industrie is dat een kleine 10 procent en in de bouw bijna 8 procent. 

Meer moeite voor kleinere bedrijven 

Uitgesplitst naar de grootte van bedrijven, zorgt de zoektocht naar personeel vooral bij kleine(re) bedrijven voor hoofdbrekens. In de ICT bijvoorbeeld heeft een derde van de kleine bedrijven moeite, bij grote bedrijven geldt dat voor 'slechts' een op de vijf. 

Eerder had de delfstoffenwinning nog het meeste last van een krappe arbeidsmarkt. Maar door de sterk gedaalde olieprijzen en het verder dichtdraaien van de gaskraan, heeft daar inmiddels vrijwel geen enkel bedrijf meer een gebrek aan mankracht.

Spanning op arbeidsmarkt loopt op

Voor alle ondernemingen samen, exclusief de financiële sector, geldt dat ongeveer een op de tien bedrijven een krapte op de arbeidsmarkt ervaart. Volgens het CBS betekent dit dat de spanning op de arbeidsmarkt afgelopen kwartaal verder is toegenomen.

Onlangs meldde het CBS ook al dat in het eerste kwartaal het aantal openstaande vacatures in Nederland het sterkst is gegroeid sinds tien jaar. Tegenover elke vacature staan nu om precies te zijn 2,6 werklozen, een jaar geleden waren dat er nog 3,9.