Geld en Werk

Dijsselbloem: 'Geleidelijke verkoop ABN houdt de voorkeur'

08 oktober 2016 10:20 Aangepast: 30 juli 2017 04:00
Beeld © ANP

De Nederlandse regering houdt een voorkeur voor de geleidelijke verkoop van aandelen ABN AMRO via de beurs. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem in de marge van de jaarvergaderingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De minister reageerde op de berichten over de interesse van de Scandinavische bank Nordea in ABN, wiens toenadering door Dijsselbloem zou zijn afgewezen. Dijsselbloem wilde niet ingaan op de inhoud van gesprekken met Nordea. Hij gaf wel aan dat er "regelmatig" partijen langskomen met interesse in de financiële bedrijven in de portefeuille van de Staat, zoals ABN, SNS en ASR.

"De mogelijkheid van een onderhandse verkoop staat open, dat is algemeen bekend", zei de minister. "Maar de voorkeur gaat nog altijd uit naar een geleidelijke verkoop van de aandelen. Momenteel vinden er geen onderhandelingen over een onderhandse verkoop plaats en is het voorkeurspad onveranderd."

Overname ABN

De Scandinavische bank Nordea zou in het geheim gesprekken hebben gevoerd met ABN Amro voor een fusie van de twee instellingen. De deal zou inmiddels zijn afgewezen. De baas van Nordea, Björn Wahlroos, heeft in juni een kennismakingsgesprek gevoerd met de directeur van het NLFI (de stichting die namens de staat de aandelen beheert van ABN Amro) om de mogelijkheden van een 'fusie' te bespreken. Uit een memo zou blijken dat het NLFI de minister adviseert om het bod van de hand te wijzen.

De stichting noemt het bod "financieel onaantrekkelijk en uiterst risicovol, zo niet praktisch onuitvoerbaar", bevestigen bronnen rond het proces aan RTL Z.

Afspraak met Dijsselbloem

Ook stond er een gesprek gepland tussen minister Dijsselbloem van Financiën en Nordea op 19 september, een dag voor Prinsjesdag. Het blijft onduidelijk of er ook daadwerkelijk is gesproken of dat het aanbod al op voorhand is afgewezen. Het ministerie en het NLFI willen geen commentaar geven op de zaak.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van