Geld en Werk

Feest is voorbij: zzp'ers kunnen hun huur niet meer aftrekken

25 oktober 2016 18:09 Aangepast: 30 juli 2017 00:00
Vorige week was al duidelijk dat een meerderheid in de Eerste Kamer in zou stemmen Beeld © ANP

Het feest was maar van korte duur: zzp'ers mogen niet langer de volledige huur van hun huis van de winst aftrekken. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën laat aan de Tweede Kamer weten een wijziging voor te bereiden om dat gat in de wet te dichten.

In augustus oordeelde de rechter dat zelfstandigen met een huurhuis hun volledige huurkosten mogen aftrekken van de winst. De uitspraak gaat specifiek over mensen die één tiende van hun tijd werken vanuit hun huurhuis en daar geen zelfstandige werkruimte voor hebben. Ze doen bijvoorbeeld hun administratie aan de keukentafel. 

Momenteel wordt er nog maar mondjesmaat van de regeling gebruik gemaakt: in totaal kost de schatkist dat 20 miljoen euro. Maar: er zijn 450.000 mensen die voor de aftrekpost in aanmerking komen. Als zij allemaal hun huur aftrekken, dan kost de Staat dat een half miljard aan misgelopen inkomsten. 

Stokje gestoken voor het plan

Dat is iets teveel van het goede, dus steekt Wiebes daar een stokje voor. Voortaan maakt het niet meer uit of je een onzelfstandige werkruimte hebt in een koop- of huurhuis: beide kostenposten mag je niet aftrekken van de belasting. Heb je een zelfstandige werkruimte, dan verandert er helemaal niets. Wil je weten of je voor die aftrekpost in aanmerking komt? Dan kan je hier een vragenlijst invullen.

SP-Kamerlid Farshad Bashir, die vragen over de kwestie aan de staatssecretaris stelde, snapt het besluit, laat hij weten. "Terecht dat Wiebes dit voordeel afschaft dat de ene groep wel heeft en de andere groep niet."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore