Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Curatoren failliet Paradigit mogen mails directie niet inzien

11 oktober 2016 11:04 Aangepast: 30 juli 2017 03:30
Beeld © ANP

De curatoren van de failliete computerwinkelketen Paradigit mogen van de rechter de e-mails van de directie niet zomaar inzien. Zij overwegen een bodemprocedure aan te spannen.

De keten computerwinkels van Arjen de Koning en zijn vrouw Noortje van Gennip ging in februari failliet. Het bedrijf maakte een doorstart onder de oude eigenaren. Daarbij sloten de meeste winkels hun deuren, en verloren meer dan de helft van de 200 werknemers hun baan.

Na de doorstart wilden curatoren Jaap van der Meer en Wendy Hekkelman onderzoeken of alles rond het faillissement wel netjes verlopen was. Daarvoor willen zij ook inzage in de elektronische data op de servers van het bedrijf. Bij de zes terabyte aan informatie die is veiliggesteld, blijken echter ook privémails van de directie te zitten. De directie wil niet dat de curatoren die mails bekijken.

Onderzoek gehinderd

Daarop spanden de curatoren een kort geding aan. Zij vinden het eigen schuld dikke bult dat de directie alle mailboxen op dezelfde server heeft gezet. Volgens de curatoren wordt door de weigering van de directie hun onderzoek gehinderd. "Het faillissement dateert al van 9 februari, en er is inmiddels al een half jaar verstreken zonder dat de curatoren de volledige administratie hebben kunnen inzien."

Uit een vrijdag openbaar geworden vonnis van de rechtbank Oost-Brabant blijkt dat de curatoren bot hebben gevangen. "De voorzieningenrechter is het niet eens met de curatoren dat zij onbeperkt toeging zouden moeten krijgen tot de in bewaring gegeven data", aldus het vonnis. Volgens de rechter moeten de curatoren maar een bodemprocedure aanspannen, waarin kan worden bepaald welke data wel en niet ingezien kan worden.

Curator Jaap van der Meer zegt zich te beraden op de uitspraak. "Er zijn drie opties. We gaan in hoger beroep tegen de uitspraak, we spannen een bodemprocedure aan of we bereiken alsnog een minnelijke schikking met de directie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore