Geld en Werk

Verdienen aan je huisvuil, de wereld kijkt naar Amsterdam-Noord

20 september 2017 10:10 Aangepast: 25 september 2017 12:23
Beeld © Wasted

Bewoners in het Amsterdamse stadsdeel Noord worden beloond voor het scheiden van hun afval. Ze verdienen er muntjes mee, die zij bij lokale ondernemers kunnen uitgeven. De rest van de stad moet nu gaan volgen en ook andere wereldsteden hebben interesse in het Nederlandse beloningssysteem.

Het initiatief Wasted is in 2015 begonnen met hulp van subsidies, inmiddels betaalt de Gemeente Amsterdam voor het werk. Daar zitten wel doelstellingen aan vast.

Achthonderd huishoudens zijn nu aangesloten en dat gaan er meer worden. Eind dit jaar moeten dat er vijfduizend zijn en volgend jaar wil Wasted aan de slag in de rest van de stad. Europese en Amerikaanse steden, maar ook Kuala Lumpur en Kaapstad hebben zich ook al gemeld in Amsterdam Noord.

Extra containers

Het project Wasted is een idee van de Amsterdamse stichting Cities Foundation, die op lokaal niveau grote stedelijke problemen aanpakt. Het wilde de drempels voor recyclen voor burgers wegnemen en daardoor het scheiden van afval stimuleren.

Plastic, papier, oud glas en textiel: het moet allemaal in aparte containers. De regels zijn alleen onduidelijk, er staan te weinig containers en scheiden kost behoorlijk wat tijd en moeite.

"We praten met de gemeente om de regels makkelijker te maken en extra containers te plaatsen. Dat afvalscheiding extra werk kost, kun je niet veranderen, maar je kunt mensen wel belonen voor dat werk. Wij doen dat met Wasted-munten", zegt Mart Kamphuis, projectleider van Wasted.

Worteltaart of yogales

Wie zich aanmeldt bij Wasted, krijgt speciale vuilniszakken. Bij een volle zak, moet de bewoner de QR-code op de vuilniscontainer scannen en een foto maken van de volle vuilniszak. Vervolgens krijgt hij een digitale Wasted-munt.

Die muntjes kunnen ze uitgeven bij lokale ondernemers aan bijvoorbeeld een gratis derde bolletje ijs, korting op een worteltaart of een yogales. Je kunt de muntjes ook sparen en gebruiken voor korting op een nieuwe fiets of skatelessen voor je kind. Ook een filiaal van Zeeman en Albert Heijn zijn aangesloten.

Lage inkomens

"Met dit systeem krijg je niet alleen een schonere wijk, het zorgt ook voor verbinding, omdat we lokale ondernemers erbij betrekken", zegt Kamphuis.

Wasted mikt niet op hoger opgeleiden. "We richten ons juist vooral op mensen met een lager inkomen. Zij scheiden minder vaak afval. Daarnaast hebben zij het meeste baat bij het spaarsysteem. Wie geen smartphone heeft, kan op woensdag zijn afval fysiek bij ons inleveren in ruil voor een muntje".

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore