Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Kabinet denkt over verplicht pensioen voor zzp'ers

08 juli 2016 10:32 Aangepast: 31 juli 2017 00:00
Beeld © Getty Images

Zzp'ers worden in de toekomst mogelijk verplicht om te sparen voor hun pensioen. Dat blijkt uit een nota over de pensioenen die staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken naar verwachting vandaag in de ministerraad bespreekt.

Klijnsma wil het pensioen verplichten omdat er steeds meer zzp'ers zijn, inmiddels al 800.000. Een kwart van hen bouwt volgens het kabinet onvoldoende pensioen op.

Dat het huidige pensioenstelsel sowieso hervormd wordt, komt goed uit. Onder meer De Nederlandsche Bank en de Sociaal Economische Raad pleiten voor meer ruimte voor individuele keuzes en het loslaten van gegarandeerde pensioenen, omdat die door huidige lage rente bijvoorbeeld niet meer haalbaar zijn.

Verplicht maken?

Uit het plan van de SER zijn twee varianten kansrijk. In de eerste variant wordt het aantrekkelijk gemaakt voor zzp'ers om zich aan te sluiten bij een bestaand pensioenfonds. Optie twee is dus het verplichten ervan, maar dat vormt een groot politiek dillema.

De PvdA maakt zich van nature sterk voor het collectief, de VVD vindt dat  zzp'ers ondernemers zijn die prima hun eigen keuzes kunnen maken, ook over pensioenopbouw.

Discussie

Het bespreken van de nota in de ministerraad, zo vlak voor het zomerreces moet dan ook vooral gezien worden als een eerste aanzet tot discussie. Voor er überhaupt een besluit over genomen gaat worden zal nog wel even duren.

De verwachting is dat een volgend kabinet pas echt knopen gaat doorhakken. Toch is er wel haast bij, want ieder jaar dat het langer duurt betekent minder pensioenopbouw voor mensen die nu werken.

'Slecht plan'

Zzp'ers zelf zitten er echter helemaal niet op te wachten. Belangenbehartiger ZZP Nederland zien het probleem niet en vinden het pensioenstelsel als iets tussen werkgevers en werknemers.

"Ik vind het niet de oplossing voor zzp'ers, die zijn verantwoordelijk voor hun eigen pensioenopbouw", zegt ZZP Nederland directeur Frank Alfrink. Meer bewustwording bij zzp'ers is volgens hem wel belangrijk, maar het 'moet geen verplichting worden'. Hij pleit er wel voor om het makkelijker te maken pensioen dat zzp'ers eerder in dienstverband hebben opgebouwd over te hevelen naar een eigen pensioenregeling.

Meer op rtlz.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore