Geld en Werk

'10 procent van je inkomen sparen? Een tientje per maand is al lastig'

07 november 2016 17:20 Aangepast: 07 november 2016 20:25
Mieke (rechts) met haar dochter Beeld © Privéfoto

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert om minimaal 10 procent van je inkomen apart te zetten om geldproblemen te voorkomen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zegt alleenstaande moeder Mieke Biesheuvel. "Er zijn maanden dat er werkelijk geen tientje overblijft om te sparen."

Mieke Biesheuvel (47) uit het Noord-Hollandse De Rijp heeft een zoon van 15, een dochter van 18 en twee parttime banen. Ze werkt 15 uur per week op een administratiekantoor en is daarnaast actief in de lokale politiek, waar ze nog eens 10 tot 15 uur per week druk mee is.

1800 euro per maand

Naast haar inkomen ontvangt ze zorgtoeslag, huurtoeslag en kindgebonden budget, plus kinderalimentatie van haar ex-man. Al met al komt er zo'n 1800 euro netto per maand binnen. "Daar kom ik net van rond, maar sparen lukt echt niet. Zeker geen 180 euro."

Het Nibud heeft makkelijk praten met hun gedragsregels, vindt ze. "Ik moet er eigenlijk een beetje om lachen. Ze lijken geen idee te hebben van de financiële situatie van mensen. Een grote groep Nederlanders komt nauwelijks of net aan rond. Natuurlijk, het is een mooi streven om tien procent van je inkomen opzij te leggen. Maar er zijn veel mensen die het simpelweg niet kúnnen."

Kapotte fiets of zieke kat

Het liefst zou Mieke een flinke buffer willen opbouwen, maar op haar spaarrekening staat momenteel niet meer dan 350 euro. "Dat is zo op. Er zijn altijd onverwachte kosten. Dan komt er weer een kind thuis met een kapotte fiets of moet de kat naar de dierenarts. Laatst had mijn auto een beurt nodig. Dat kost zo een paar honderd euro, wat ik in delen afbetaal. En als dat gebeurd is, is het weer december; een dure maand. Zo gaat het steeds, er is altijd wel iets."

Mieke benadrukt dat ze niet zielig is. "Ik ben geen schrijnend geval, ik kom niets tekort. Wij kunnen elke week eten halen, alles doen wat nodig is en hoeven niet naar de Voedselbank. Maar als ík al haast niets kan sparen, hoe moeten mensen die het slechter hebben het dan doen?"

Meer op rtlnieuws.nl:
Dringend advies: 'Spaar minimaal 10 procent van je inkomen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore