Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Marks and Spencer vertrekt uit Nederland

Beeld © ANP

Marks and Spencer trekt de stekker uit zijn twee Nederlandse winkels. De filialen in Den Haag en Amsterdam van de bekende Britse winkelketen hebben sinds de opening in 2013 zo'n 2,9 miljoen pond verlies gemaakt. Daarnaast ziet het bedrijf geen groeikansen op dit moment, laat een voorlichter weten.

In totaal werken er 160 mensen bij de twee winkels.

De winkelketen sloot tien jaar geleden ook al eens de deuren in Nederland. De Nederlandse topman Marc Bolland zag drie jaar geleden kansen om het toch weer eens te proberen. In Amsterdam opende in 2013 een vestiging, een jaar later in Den Haag. Daarnaast verkocht het bedrijf voedsel bij zes BP-stations in Nederland. In 2015 stopte dat experiment.

Meer filialen sluiten

De Nederlandse winkels zijn niet de enige die de deuren sluiten. In totaal stoppen 53 van de 466 internationale filialen, ook onder andere in België, Frankrijk, Polen en Hongarije. Het bedrijf besloot daartoe na uitgebreid onderzoek naar de internationale bedrijfsactiviteiten, verklaart de huidige topman Paul Friston in een persbericht.

Goedkoop is het sluiten van de filialen niet. Het retailbedrijf is daar in totaal 150 tot 200 miljoen pond aan kwijt, vooral door vastgoed- en ontslagkosten.