Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Minder winkelleegstand, maar malaise buiten grote steden blijft

Beeld © ANP

Er staan steeds minder winkels leeg in ons land, maar dat is niet overal even zichtbaar. Het zijn vooral de grote winkelsteden waar de detailhandel in de lift zit, blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Dynamis

De leegstand van winkelpanden is afgelopen jaar iets teruggelopen, maar in veel middelgrote gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners is daar niks van te merken. Daar staat gemiddeld een op de acht winkels in het centrum leeg, zo constateert Dynamis in een jaarlijks onderzoek naar de Nederlandse winkelmarkt.

In ongeveer de helft van deze plaatsen nam de leegstand zelfs verder toe.

V&D laat gapend gat achter

Tekenend voor de leegstand in middelgrote plaatsen zijn de voormalige V&D-gebouwen. In de grote steden of 'hoofdwinkelgebieden' hebben die bijna allemaal een nieuwe bestemming gekregen, maar in zogeheten 'ondersteunende winkelgebieden' in iets kleinere steden staat 72 procent nog altijd leeg.

Over de hele linie daalde de leegstand tot 7,4 procent. Een jaar eerder stond nog bijna 1 procent meer leeg. Volgens de opstellers van het rapport zouden middelgrote plaatsen er goed aan doen het winkelaanbod te verkleinen. Onder meer door de sterke toename van de verkoop via internet is hun regionale functie afgenomen.