Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Fors lagere hypotheekrente voor grootbetalers stapje dichterbij

15 augustus 2016 10:30 Aangepast: 30 juli 2017 16:30

Is de redding nabij voor huizenbeziters met een langlopende dure hypotheek? De christelijke partijen CDA en ChristenUnie willen dat je je hypotheek kunt aflossen en oversluiten: zonder het betalen van torenhoge boetes. Europese regels zou dat voor nieuwe hypotheken mogelijk kunnen maken, maar dat zou ook voor bestaande hypotheken moeten gelden.

Hoeveel mensen vastzitten aan een oude hypotheek met een hoog rentepercentage is niet helemaal duidelijk, maar CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt laat weten dat het om een "aanzienlijk" aantal gaat. Deze huizenbezitters betalen een rente van 5 procent (of meer) per jaar en zitten daar soms wel twintig tot dertig jaar aan vast.

Ter vergelijking: in de huidige markt is een rentepercentage van 2 procent niet ongewoon. Dat renteverschil scheelt algauw 7.500 euro op jaarbasis bij een hypotheek van 250.000 euro.

Lagere hypotheeklasten kan nu alleen nog door verhuizen

Een manier om die rentelasten in één keer fors te verlagen is een verhuizing: dan mag je het hele bedrag boetevrij aflossen en kun je een nieuwe hypotheek afsluiten tegen een lager rentepercentage.

Maar blijf je wonen waar je zit? Dan heb je als huizenbezitter alleen de mogelijkheid om 10 of 20 procent van het originele hypotheekbedrag af te lossen, anders wordt je een forse boete opgelegd. Ook een hypotheek oversluiten wordt vaak beboet.

Verboden boetes

Nieuwe Brusselse regels hebben die boetes voor aflossen echter aan banden gelegd. Als je een nieuwe hypotheek afsluit, zou je nu boetevrij mogen aflossen; banken mogen alleen nog daadwerkelijke kosten in rekening brengen. "Goed nieuws", noemt Kamerlid Pieter Omtzigt die nieuwe wetgeving. "Maar huizenbezitters die nu een veel te hoog rentepercentage betalen op een oudere hypotheek hebben daar weinig aan. Dit geldt alleen voor nieuwe gevallen."

Daar moet verandering in komen, zeggen het CDA en ChristenUnie. "Wat ons betreft moet dit ook gaan gelden voor oude gevallen. Wij hebben zoveel voor die banken gedaan, het wordt tijd dat die banken ook iets terug doen voor de consument", zegt ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten tegen RTL Z.

Hypotheek oversluiten

De meeste mensen hebben echter geen tonnen op hun bankrekening staan zodat zij vervroegd hun hypotheek kunnen aflossen. "Daarom zouden banken ook kunnen aanbieden om elk jaar het bedrag dat afgelost kan worden, om te zetten in een nieuw hypotheekdeel met een veel lagere rente. Als je eigen bank dat niet wil doen, kun je overstappen naar een andere bank die dat wel wil", pleit CDA-Kamerlid Omtzigt. Ook de ChristenUnie ziet dat plan zitten.

Beide partijen willen duidelijkheid van minister Dijsselbloem van Financiën. "Dit zou deze huizenbezitters ontzettend helpen", zegt Omtzigt. "Bovendien is het ook goed voor de staatskas, want dan is de staat ook minder geld kwijt aan hypotheekrenteaftrek."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore