Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Eind aan koppelverkoop hypotheek met bankrekening

Beeld © ANP

Sommige banken willen dat als je van hen geld leent om een huis te kopen je bij hen ook meteen een betaal- of spaarrekening opent. Maar daar wil minister Dijsselbloem nu een stokje voor steken. Banken kunnen dat wel omzeilen en korting geven aan klanten die bij hen een betaalrekening hebben.

Dijsselbloem presenteerde het voorstel vrijdag. Hij reageert op een verzoek van de Tweede Kamer. Die vindt het maar niets dat een bank consumenten met een hypotheekwens mag verplichten een betaal- of spaarrekening aan te houden bij de bank.

Volgens de minister mag worden aangenomen dat consumenten al beschikken over een bankrekening als zij een hypotheek afsluiten.

Wel verleiden met rentekorting
Als banken straks geen koppelverkoop meer mogen eisen, dan kunnen ze klanten nog wel verleiden om bij hen een betaal- of spaarrekening af te sluiten. Dat kunnen ze heel makkelijk door korting op de hypotheekrente te geven.

Dat gebeurt nu al door ABN Amro, ING, Rabobank, SNS en Regio-bank. Zo geven ING Bank en SNS Bank 0,25 procentpunt korting, ABN Amro en Rabobank 0,2 procent-punt en Regio-bank 0,1 procentpunt.

Terugverdienen met andere producten
Die rentekorting kost weliswaar geld, maar SNS Bank en Regio Bank denken dat door meer (andere) producten te verkopen te kunnen terugverdienen, vertelt een woordvoerder tegen RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van