Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

'Onverantwoord hoge hypotheek voor mensen met studieschuld'

01 februari 2016 08:15 Aangepast: 01 augustus 2017 14:00
Beeld © ANP

Studieschulden worden niet altijd meegenomen in de aanvraag voor een hypotheek, en daarom kunnen mensen met een studieschuld vaak meer lenen dan goed voor ze is, waarschuwt Vereniging Eigen Huis. Dat wordt in de hand gewerkt door DUO, de organisatie die verantwoordelijk is voor studiebeurzen.

Een rekenvoorbeeld: als je 40.000 bruto verdient per jaar, en een studieschuld hebt van 30.000 euro, dan kun je een hypotheek van ongeveer 138.000 euro krijgen. Zonder die schuld mee te rekenen, kun je een huis van 170.000 euro kopen. Dat zorgt ervoor dat je een duurder huis kunt kopen, maar ook dat je - afhankelijk van de rente op je hypotheeklening - een paar honderd euro in de maand meer moet betalen. En dat is onverantwoord, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Officieel moet je een studieschuld melden als je een huis wilt kopen, maar de schuld wordt niet geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR), waardoor een hypotheekverstrekker niet kan controleren of iemand een schuld heeft. Lang niet alle afgestudeerden melden hun schuld zelf: uit cijfers van het Bureau Kredietregistratie (BKR) blijkt dat maar 39 procent van de mensen dat doet als ze een hypotheek aanvragen. "Hypotheekadviseurs moeten dus afgaan op de blauwe ogen van een klant", zegt Hans André de la Porte.

'Adviseurs en DUO werken systeem in de hand'
Vereniging Eigen Huis ziet dat adviseurs het systeem zelfs in de hand werken door klanten aan te raden om hun schuld niet te melden. Ze wijzen op een regel in de Nationale Hypotheekgarantie, waarin staat dat je een financiële verplichting die pas over een jaar of later begint, niet mee hoeft te tellen bij je hypotheekaanvraag. En aangezien net-afgestudeerden niet meteen hoeven te beginnen met het aflossen van hun schuld, kunnen ze daar gebruik van maken.

DUO, de organisatie die onder andere verantwoordelijk is voor studiebeurzen in Nederland, werkt daar ook aan mee, stelt André de la Porte. "Op de site van DUO is te lezen dat je het terugbetalen van je schuld kunt opschorten om allerlei redenen, zoals een vakantie of een huis kopen. Waarom zou je als afgestudeerde dan moeilijk doen als DUO zegt dat het mag?"

Schuld gemiddeld 21.000 euro
Het is een probleem dat nu in omvang toeneemt, ziet Vereniging Eigen Huis. Met het nieuwe leningstelsel wordt steeds meer geld geleend door studenten, zo'n 21.000 euro per persoon. Tegelijkertijd zijn het vooral de jonge werkenden die in de aantrekkende huizenmarkt een huis kopen. De nieuwe regels van de Nationale Hypotheek Garantie zijn ook niet duidelijk, vindt Vereniging Eigen Huis. "Dat is een gat in de regelgeving."

Het probleem is ontstaan met de invoering van het nieuwe leenstelsel in 2013, stelt André de la Porte. "Toen heeft minister Bussemaker besloten om de studieschuld niet te registreren bij het BKR. Wij pleiten er nu voor om studieschulden verplicht in het register op te nemen. Want als je nu een lage rente hebt, maar over een paar jaar de rente weer omhoog gaat, kom je klem te zitten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van